OTKAZIVANJE IZNUĐEN POTEZ: Povodom odustajanja domaćih izdavača od Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

D. Bt.

08. 10. 2021. u 09:35

NA jučerašnjoj sednici Odbor Sajma knjiga konstatovao je zajednički stav udruženja izdavača oko nepostojanja uslova za održavanje i uspešnu relizaciju 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

ОТКАЗИВАЊЕ ИЗНУЂЕН ПОТЕЗ: Поводом одустајања домаћих издавача од Међународног београдског сајма књига

Foto A. Stanković

Odbor Sajma knjiga navodi u saopštenju da su osnivač, uprava Beogradskog sajma i Odbor Beogradskog sajma knjiga učinili sve da se, zarad kontinuiteta i značaja Sajma knjiga na kulturnoj mapi Srbije i regiona, Sajam knjiga održi.

- Grad Beograd, uprava Sajma i Odbor Sajma knjiga su bili spremni da se Sajam knjiga održi i u postojećim epidemijskim uslovima - uz posetu vakcinisanih i sa negativnim testom i obezbedi besplatan ulaz za one koji bi prvu vakcinu primili tokom Sajma knjiga, kao vid podrške imunizaciji i uspehu manifestacije i da dotira 50 odsto troška izlagačkog prostora.

Objašnjavajući razloge odustajanja izdavačkih kuća, Dejan Papić, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije, za "Novosti" kaže:

- Niko se više od izdavača ne raduje Sajmu knjiga i niko od izdavača ne može biti tužniji što ga, evo već drugu godinu zaredom, neće biti. Želeli smo da verujemo da će se desiti neki preokret, spremali se kao da će Sajma biti, ali poslednji dani i nedelje su nam raspršili iluzije da se može održati regularan Sajam knjiga. Morali smo da smognemo snage i da odgovorno zaštitimo i svoje zaposlene i potencijalne posetioce. Već sada, mnogi u našim izdavačkim kućama su na bolovanjima, a za tri nedelje situacija neće biti bolja. Postavlja se pitanje ko bi mogao da radi na Sajmu, ko bi to želeo i ko bi preuzeo odgovornost za one koji se tamo zaraze. Za sve je najbolje još ove godine izbeći takve nedoumice, a onda sledeće godine, kada se steknu uslovi, organizovati manifestaciju koja će knjigu i čitanje, kao i instituciju Sajma knjiga, vratiti na velika vrata, na radost čitalaca i izdavača.

Ističući da je odluka Odbora sajma knjiga da izađe u susret zahtevima udruženih izdavača razumna i u skladu sa situacijom u kojoj se svi nalazimo, Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, za naš list kaže:

- Izdavači su procenili da bi održavanje Sajma knjiga u velikoj meri povećalo rizik zaražavanja svih učesnika na ovoj manifestaciji i one koji su celodnevno zaposleni na štandovima i posetioce. Brojevi zaraženih i preminulih u poslednjih nekoliko dana zahtevali su da budemo odgovorni i ne dozvolimo da Sajam bude mesto kovid zaražavanja i kovid-bolnica. Svi članovi našeg udruženja izuzeno cene napore Beogradskog sajma i Skupštine grada na organizovanju ove kulturne manifestacije u epidemijskim okolnostima. ovaj nimalo prijatan potez. Naši čitaoci će imati razumevanja za taj potez i umeće da cene našu brigu.

RAZUMEVANjE I PREKOR

U saopštenju Odbor Sajma knjiga ističe da razume stav izdavača, ali...

- Sa kolegijalne strane smatramo da izlazak u javnost bilo koje grupacije i prejudiciranje odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga ne doprinosi manifestaciji. Ovo napominjemo, jer ćemo svakako, kada se stvore uslovi prihvatljivi za sve, organizovati Sajam knjiga.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju