OŽIVLJENA ĆOPIĆEVA "BAŠTA": Zajednički projekat Srbije i Republike Srpske u Hašanima, rodnom mestu velikog srpskog pisca

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 09. 2022. u 10:34

OBNOVA rodne kuće Branka Ćopića, jednog od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca 20. veka, nije samo ispunjavanje obaveze koju imamo prema ovom velikanu pisane reči, već i još jedan dokaz bratskih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Republike Srbije u svim oblastima, pa tako i u kulturi.

ОЖИВЉЕНА ЋОПИЋЕВА БАШТА: Заједнички пројекат Србије и Републике Српске у Хашанима, родном месту великог српског писца

Maja Gojković i Natalija Trivić, Foto D. K.

Ovo je izjavila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na jučerašnjoj ceremoniji svečanog obeležavanja završetka treće faze projekta "Bašta sljezove boje" u Hašanima.

- Negujući našu kulturnu baštinu, čuvamo svoj nacionalni identitet i trasiramo najbolji mogući put za buduća pokolenja. Verujem da smo zajedničkom realizacijom obnove ovog spomen-područja, stvorili uslove da ono bude mesto okupljanja sadašnjih i svih budućih generacija ljubitelja knjige - rekla je ministarka kulture i dodala da je projekat "Bašta sljezove boje", revitalizacije rodnog mesta Branka Ćopića, jedan od najvažnijih zajedničkih poduhvata Srbije i Republike Srpske u oblasti kulture poslednjih godina.

Foto D. K.

Gojkovićeva je podsetila da je Branko Ćopić bio osoba koja je plenila ne samo svojim literarnim darom, već i autentičnom i jedinstvenom pojavom u srpskoj kulturi, te da su njegova dela prevođena na više od 30 svetskih jezika, čime je zasluženo dobio status pisca čije je delo prevazišlo regionalne okvire:

- Na ovom mestu, odakle je i crpeo teme za većinu svojih dela, brojni posetioci imaće jedinstvenu priliku da se bliže upoznaju sa Ćopićevim odrastanjem, njegovim likom i duhom koji je obeležio njegovo delo. Ovaj muzej ispunjen uspomenama na njega, omogućiće novi ugao i način sagledavanja njegovog bogatog književnog opusa. Istovremeno, kroz novinske članke i fotografije, od kojih su neke prvi put pred očima javnosti, posetioci će moći da se dodatno upoznaju s njegovim životom i pojedinostima koje možda nisu u pravoj meri bile poznate u javnosti.

Maja Gojković i Natalija Trivić, Foto D. K.

Ministarka Gojković je ukazala na snažan pečat koji je Ćopić ostavio na stasavanje brojnih generacija kroz dela "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Orlovi rano lete", "Doživljaji mačka Toše", "Magareće godine" i mnoga druga, što je razlog više da bajkoviti prostor njegovog detinjstva i odrastanja, sa učionicom na otvorenom, u najvećoj meri bude posvećen deci i mladima.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić je poručila da su nastavni planovi i programi ispunjeni Ćopićevim delima, a sigurno da će Ćopićeva kuća zajedno sa učionicom na otvorenom već od naredne godine biti spremna za sve učenike iz Republike Srpske, kao i Srbije gde će na nesvakidašnji način učiti o Ćopiću.

Foto D. K.

ZNAČAJ I ZA TURISTIČKU PONUDU

NAČELNIK opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je u rodnom mestu Branka Ćopića do sada urađena spomen-škola, obnovljena rodna kuća, izgrađen mlin Đeda Triše, a sada i učionica na otvorenom. On je zahvalio resornim ministarstvima Srbije i Republike Srpske i dodao da ovi projekti imaju značaj i za turističku ponudu ove lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju