MANČEVSKOM NAGRADA „ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ“: Priznanje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu

Игор Митић
Igor Mitić

31. 08. 2022. u 14:55

Reditelj, scenarista i pisac iz Severne Makedonije Milčo Mančevski laureat je nagrade za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu koju dodeljuje Leskovački internacionalni festival filmske režije(LIFFE).

МАНЧЕВСКОМ НАГРАДА „ЖИВОЈИН ЖИКА ПАВЛОВИЋ“: Признање за афирмацију регионалне филмске уметности у свету

foto: Civitella Ranieri Foundation

Ovo prestižno priznanje biće mu uručeno u okviru bogatog programa na jubilarnom 15. festivalu koji se, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, održava od 15. do 20. septembra.

Organizatori su saopštili da je dobitnik Gran-prija festivala jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca regiona koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu i time zaslužio priznanje koje nosi ime našeg proslavljenog sinaeste Živojina Žike Pavlovića.

- Nema malih i velikih kinematografija. Postoje mali i veliki filmovi, mali i veliki autori. Živojin Pavlović je jedan od najvećih i zato se radujem ovoj nagradi koja nosi njegovo ime – rekao je Milčo Mančevski.

Njegov film „Pre kiše“ Njujork tajms je uključio u svoj vodič najboljih hiljadu filmova svih vremena. Mančevski je za svoje filmove osvojio više od 50 internacionalnih nagrada među kojima su „Zlatni lav“ u Veneciji i nominacija za „Oskara“ za najbolji strani film, dok je njegov rad uključen u nastavni program brojnih univerziteta u svetu.

foto: I.Mitić

U prethodnih 15 godina na LIFFE je prikazano više od 250 filmova pred oko 80.000 gledalaca uz prisustvo više od 80 najpoznatijih reditelja različitih generacija iz celog regiona. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, leskovačke lokalne samouprave i Filmskog centra Srbije.

U DOBROM DRUŠTVU

Među dobitnicima Gran-prija leskovačkog festivala su: Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Goran Marković, Slavko Štimac, Goran Paskaljević i Bogdan Diklić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!