NIŠVIL POD LUPOM: Detalji predistražnog postupka protiv Ivana Blagojevića

D. MILjKOVIĆ

20. 08. 2022. u 07:45

POVODOM najava direktora Nišvil džez frestivala Ivana Blagojevića da će ovaj festival biti preseljen u drugi grad zbog izostanka podrške lokalne samouprave, juče su se tim povodom oglasile gradske vlasti koje su iznele podatak da Nišvil fondacija i udruženje nisu opravdali sredstva u iznosu od šest miliona dinara.

НИШВИЛ ПОД ЛУПОМ: Детаљи предистражног поступка против Ивана Благојевића

Scena na Niškoj tvrđavi, Foto Tanjug

Tim povodom pokrenut je upravni postupak kojim grad zahteva da vrati taj novac, a celokupna dokumentacija, koju je sačinila budžetska inspekcija predata je Višem javnom tužilaštvu u Nišu, koje je pokrenulo predistražni postupak protiv Ivana Blagojevića.

Aleksandar Pavlović, šef Budžetske inspekcije Grada Niša, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući naveo je da su u nekoliko navrata kontrolisali poslovanje Nišvil fondacije, odnosno Nišvil udruženja i da su o svemu sačinili zapisnike. Kaže da je utvrđeno da nisu opravdali sredstva koja su dobili od grada i da postoje mnoge nejasnoće u finansijskim transakcijama. Naložili su Nišvilu da vrati novac Gradu, ali se on žalio i sada se vodi postupak pred Upravnim sudom. Istovremeno, dokumentacija je predata Višem javnom tužilaštvu, koje je prema Pavlovićevim rečima pokrenulo predistražni postupak.

- Grad Niš zaključuje ugovor sa Nišvil fondacijom kojim im prebacuje sredstva iz gradskog budžeta za organizaciju festivala. Ta Fondacija je "protočni bojler" kroz koje samo prođu sredstva, jer odmah se novac na osnovu ugovora o donaciji prebacuje udruženju Nišvila. Mi to nismo osporavali jer je to trajalo godinama iako su na čudan način budžetska sredstva postajala donatorska - naveo je Pavlović i podsetio da je Grad za tri godine Nišvilu isplatio 73 miliona dinara.

- Utvrdili smo da su dva puta isplaćivali iste izvođače tako što je, recimo, izvođač koji nije nastupio 2020. godine, jer je tada bilo onlajn izdanje, bio plaćen a onda bi taj izvođač nastupio 2021. godine i opet bi mu bio plaćen honorar. Nekima su plaćeni honorari a da nisu nastupali. Ne želimo da otkrivamo imena izvođača niti ko su domaće i strane agencije sa kojima su sarađivali.

Ivan Blagojević, Foto V. Danilov

Nišvil džez festival održava se 28 godina i jedna je od najznačajnih muzičkih manifestacija u regionu koja tokom trajanja okupi na stotinak izvođača i 100.000 do 150.000 posetilaca. Gradonačelnica Dragana Sotirovski tvrdi da nisu Blagojeviću smanjivali sredstva već da je novčana podrška rasla iz godine u godinu.

- Nama je Nišvil jako važan i želimo da ostane u gradu i svojski se trudimo da izdvojimo sredstva iz budžeta, ali se moramo pridržavati zakona. Moraju da se opravdaju sredstva iz budžeta jer je to novac svih nas koji u Nišu živimo. Za 18 godina Nišvil je dobio 289 miliona dinara ili 2,4 miliona evra, što je mnogo više od svih drugih manifestacija koje se održavaju u gradu. Pored toga Nišvil ne plaća zakup deset hiljada kvadrata u Tvrđavi što za četiri dana iznosi 4,4 miliona dinara, dobijaju besplatne kartice za volontere, rezervisana parking-mesta, korišćenje Letnje pozornice, Oficirskog doma...

To je sigurno još 10 miliona dinara - navela je gradonačelnica.

Aleksandar Pavlović, šef Budžetske inspekcije Grada Niša, Foto D. Alihoѕić

BLAGOJEVIĆ: NISAM POD ISTRAGOM

NIKAKAV postupak se ne vodi protiv mene. To su samo želje šefa budžetske inspekcije i njihove povređene sujete jer nisam dozvolio krajem prošlog jula, odnosno uoči početka festivala, kontrolu već sam ih neljubazno zamolio da dođu kada prođe Nišvil - odgovara Blagojević koji očekuje da dobije spor pred Upravnim sudom i time opovrgne sve optužbe.

Podseća da svaki festival u proseku košta oko 60 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju