DŽEZ JE MOJA FILOZOFIJA: Beti Đorđević uručena nagrada za životno delo festivala "Nišvil"

D. MILjKOVIĆ

12. 08. 2022. u 08:23

BAVITI se džezom, to nije samo način života, to je filozofija života koju ja nikada nisam htela da izneverim.

ЏЕЗ ЈЕ МОЈА ФИЛОЗОФИЈА: Бети Ђорђевић уручена награда за животно дело фестивала Нишвил

Foto D. Miljković

Ovo je, nakon dodele "Nišvilove" nagrade za životno delo, za "Novosti" rekla poznata džez pevačica Beti Đorđević. O njenom životu i karijeri, čije je najblistavije trenutke imala sa suprugom Slobodanom Bobom Đorđevićem, zbog čega su ih prozvali "srpski Tina i Ajk Tarner", uskoro će se snimati film u režiji Milutina Petrovića.

- Ja ne mogu da nešto radim i da usput slušam radio - kaže za naš list Beti, koju su opisivali kao belkinju crnačkog glasa. - Mene muzika obavezuje i moram da joj se posvetim, čak i kada je slušam. Ono što volim je da sednem, pustim muziku, odslušam i ja sam zadovoljna.

Đorđevićeva se pre više od dve decenije povukla sa javne scene. Nastupa s vremena na vreme u probranim klubovima. Kaže nam da je to bio njen izbor i da se ne kaje.

POŽAR

NA dan kada je primala nagradu u Nišu, u Beogradu je, u požaru, izgorela kuća u kojoj je Beti Đorđević nekada živela sa pokojnim suprugom Bobom. Vrsna džez pevačica je, uprkos tome, sinoć imala zakazan koncert na festivalu "Nišvil".

- Ostala sam verna džezu, ali, vidite koliko je trebalo vremena da me se sete - našalila se Beti. - Ne kajem se zbog toga jer opet bih isto postupila. Čovek ima neke svoje ukuse u onom čime se bavi i nekog integriteta u tome, a ja sam od malih nogu volela note i džez. Kada sam prvi put čula Net King Kola, to je za mene bilo otkrovenje, to sam volela i slušala i tako je dan-danas. Nisam htela da se upuštam u druge vode i to dobro je što sam tako uradila. Volim i klasiku, italijanski kapričo, koncert za klavir Čajkovskog, Mariju Kalas u raznim ulogama... Takva vrste muzike i, naravno, džez standarde, to je moj teren.

Foto D. Miljković

Beti je na dodeli nagrade razgalila prisutne kada je zapevala "na suvo" svoj veliki hit "Počnimo ljubav ispočetka". Koliko je bio inspirativan njen život i njena muzika govori i činjenica da su poslužili kao inspiracija za film. Beti je za "Novosti" otkrila da će njen lik na filmskom platnu oživeti mlada glumica Isidora Građanin.

- Mnogo sam razmišljala da li da pristanem, jedno vreme sam otkazala, ali su me ponovo nagovarali i nagovorili - otkriva nam. Scenario je napisan, upoznala sam se nedavno i sa rediteljem Milutinom Petrovićem. Ne znam kada će početi snimanje. Zadovoljna sam izborom glumice kojoj ću "pozajmiti" svoj glas, za muzički deo njene uloge.

Foto Uroš Marjanović/Promo

Isidora Građanin

 

Galerija nagrađenih

NAGRADA za životno delo džez festivala "Nišvil" prvi put je uručena 2006. godine Šabanu Bajramoviću i od tada se svake godine tradicionalno dodeljuje. Slavna imena naše zabavne, džez, soul i bluz muzike ponela su tu nagradu i Beti ne krije da je veoma uzbuđena što im se i ona pridružila.

- Ovo je za mene toliko fantastično i veliko i mogu da kažem samo hvala, hvala, hvala. Šteta što je nisam malo ranije dobila, ali to su moja lična razmišljanja. Nisam je očekivala ni sada, ali eto, desilo mi se - izjavila je pevačica.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024