"LAVOVI" UMETNICAMA AFRIČKOG POREKLA: Nagrade 59. Bijenala umetnosti u Veneciji

M. A. K.

25. 04. 2022. u 21:41

DODELOM nagrada u subotu je vrata posetiocima otvorilo 59. Bijenale umetnosti u Veneciji, a dva "Zlatna lava" prvi put u gotovo 130 godina dugoj tradiciji najveće likovne smotre na svetu pripala su umetnicama afričkog porekla.

ЛАВОВИ УМЕТНИЦАМА АФРИЧКОГ ПОРЕКЛА: Награде 59. Бијенала уметности у Венецији

RAD "Kuća od cigli ", Simon Li, Foto AP

Priznanje za najbolju postavku u nacionalnom paviljonu dobila je Sonja Bojs, koja je predstavila Veliku Britaniju multimedijalnom instalacijom "Osetiti njen način", dok je za najbolji rad na centralnoj izložbi "Mleko od snova", čiji je kustos ovogodišnja umetnička direktorka Bijenala Ćećilija Alemani, proglašena monumentalna skulptura "Kuća od cigli", američke umetnice Simon Li (ova autorka je, istovremeno, i predstavnik SAD, u njihovom nacionalnom paviljonu u Đardinima).

Žiri 59. Bijenala - Edrijen Edvards iz SAD (predsednica), Lorenco Đusti iz Italije, Hulijeta Gonzales iz Meksika, Bonaventure So Beženg Ndikung iz Kameruna i Suzan Fefer iz Nemačke - "Srebrnog lava" za obećavajućeg mladog umetnika dodelio je libanskom autoru Aliju Šeriju. Šeri, koji živi i radi u Parizu i trenutno je na rezidencijalnom programu londonske Nacionalne galerije, učestvovaće i na 75. Filmskom festivalu u Kanu debitantskim ostvarenjem "Brana", čiji je jedan od koproducenta i Srbija.

Specijalna priznanja žirija pripala su paviljonima Francuske i Ugande (prvi put učestvuje na Bijenalu), odnosno na centralnoj izložbi američkoj umetnici i rediteljki Lin Heršman Lison i Šuvinai Ašuni iz Nunavuta u Kanadi. I "Zlatnog lava" za životno delo ove godine, kako je to ranije najavljeno, dobile su dve umetnice- Katarina Frič iz Nemačke i Sesilija Vikunja iz Čilea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)