IN MEMORIAM - ODLAZAK PLODNOG STVARAOCA: Zoran Bulajić (1950-2022)

S. MALDINI

19. 04. 2022. u 22:00

U SVOJOJ 73. godini napustio nas je Zoran Bulajić, arhitekta i enterijerista, plodan stvaralac i nosilac brojnih društvenih priznanja.

IN MEMORIAM - ОДЛАЗАК ПЛОДНОГ СТВАРАОЦА: Зоран Булајић (1950-2022)

Foto Privatna arhiva

Rođen je 1950. godine u Podgorici. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti, Odsek unutrašnja arhitektura, u Beogradu 1975. godine i diplomirao u ateljeu profesora Milana Pališaškog. Od 2000. radi na mestu profesora na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, na Odseku unutrašnja arhitektura. Na istom fakultetu 2012. imenovan je za dekana. Bio je predsednik Upravnog odbora ULUPUDS-a od 2000. do 2004, a od 2012. je angažovan kao glavni arhitekta unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save u Beogradu.

Tokom protekle četiri godine aktivan je kao član Upravnog odbora Asocijacije srpskih arhitekata - ASA. Izradio je projekte reprezentativnih izložbi i sajmova Jugoslavije u Moskvi, Kairu, Dubaiju, Kuvajtu, Budimpešti, Bariju, Milanu, Minhenu, Kelnu, Jerusalimu... 

Projektovao je izložbeno-promotivni prostor firme "Precision" u Frankfurtu; rezidenciju u Amanu, hotel na Rodosu. Oblikovao je enterijere poslovne zgrade "Robnih kuća Beograd", Memorijalnog muzeja Jugoslavije, u Aušvicu,  poslovne zgrade "Tranšped", Sportsko-poslovnog centra "Milenijum" u Vršcu...

Dobitnik je nagrade "Aleksandar Šaletić" za najznačajnije delo iz oblasti enterijera , nagrade Sajma grafike u Beogradu ; Velike nagrade Srbije za primenjenu umetnost; Nagrade za arhitekturu na "25. salonu arhitekture", Nagrade za životno delo ULUPUDS-a .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović