LEPENAC SE VRATIO SVOJOJ KUĆI: Virtuelno oživljen drevni čovek sa Đerdapa i predstavljen projekat Metahuman u atrijumu Narodnog muzeja

M. A. K.

05. 03. 2022. u 09:37

U ATRIJUMU Narodnog muzeja, gde su izloženi najreprezentativniji originalni primerci kulture Lepenskog vira, prve evropske civilizacije iz doba mezolita, predstavljen je projekat MetaHuman, odnosno virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka koji je pre 10.000 živeo upravo na području Đerdapa.

ЛЕПЕНАЦ СЕ ВРАТИО СВОЈОЈ КУЋИ: Виртуелно оживљен древни човек са Ђердапа и представљен пројекат Metahuman у атријуму Народног музеја

Foto Narodni muzej

Kako je istakla profesor dr Sofija Stefanović, iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta, rukovodilac projekta premijerno predstavljenog na svetskoj izložbi "Ekspo" u Dubaiju, Lepenac se juče vratio kući.

- Neizmerno sam ponosna što je ovako značajnu inovaciju, kakvu svet dosad zaista nije video, osmislio upravo srpski tim naučnika i to uz pomoć vrhunske tehnologije, koju je opet napravila srpska kompanija - istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam.

Direktorka Narodnog muzeja, Bojana Borić Brešković, naglasila je da je ovaj projekat prilika da proverimo svoja viđenja i doživljaje prošlosti, i prvi je u nizu sličnih, koji će nastaviti da unapređuju kako naučna znanja o praistoriji, tako i muzejske postavke.

Objašnjavajući proces kojim su došli do izgleda virtuelnog Lepenca, koji uz pomoć novih tehnologija komunicira sa publikom, profesorka Stefanović je otkrila da su "oživeli" ostatke čoveka pronađene u grobnici pod brojem 69. Verovatno je, rekla je, reč o nekom važnom za zajednicu, poput šamana, jer je jedini bio sahranjen sa prekrštenim nogama.

- Ovaj projekat je početak budućnosti za istraživanje i prezentaciju prošlosti - zaključila je profesorka Stefanović.

Koncert iz praistorije

SPOJ praistorijskog nasleđa i modernih tehnologija bio je i muzički performans izveden juče u Narodnom muzeju. Naime,kompozitor Ljubomir Nikolić, i multiinstrumentalista i etnomuzikolog Bojan Milinković izveli su muzički program na rekonstruisanim praistorijskim instrumentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!