POČETAK NOVOG DOBA: Naučnica koja je oživela praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira - Uspeli smo da ostvarimo jedan san

J. Ž. S.

15. 12. 2021. u 17:17

NAUČNICA koja je oživela praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira Sofija Stefanović kaže da je uzbuđena zato što misli da će sutra svi prisustvovati istorijskom trenutku.

ПОЧЕТАК НОВОГ ДОБА: Научница која је оживела праисторијског човека из Лепенског вира - Успели смо да остваримо један сан

Dubai expo

- Nikada do sada moderni čovek nije mogao da vidi kako neko drevno biće, u ovom slučaju praistorijski čovek, izgleda kada pokazuje svoje emocije, kada se smeje i kada se ljuti. Uspeli smo da ostvarimo jedan san, a sigurni smo da će se on dopasti i drugima - rekla je ona.

Ona kaže da je čitav proces posla bio veoma dug, a da je u procesu bilo ključno da se lobanja praistorijskog čoveka skenira i da se napravi 3D model i isprinta.

- Za taj zadatak je bio zadužen kolega Jugoslav Pendić sa institutata Biosens u Novom Sadu. Taj isprintani model poslali smo u Švedsku kod genijalnog Oskara Nilsona koji je stručnjak za forenzičku rekonstrukciju - objasnila je Stefanović.

Milica Tomić iz Beograda je bila zadužena da lice pokrene, a profesor Bojan Petrović je bio zadužen za dentalne analize. Učestvovale su i druge brojne institucije i pojedinci.

Sofija tvrdi da je ovo početak novog doba. 

- Do sada je ljudska prošlost razmatrana i razumevana uglavnom na osnovu predmeta koje vidimo po muzejima ili objekata na arheološkim lokalitetima - rekla je ona. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju