OKRŠAJ MODNIH TITANA: U pripremi serija o Koko Šanel i Kristijanu Dioru

Jl. B.

07. 03. 2022. u 11:26

POSLE Drugog svetskog rata, modna i reklamna industrija ušle su u najdinamičnije razdoblje.

ОКРШАЈ МОДНИХ ТИТАНА: У припреми серија о Коко Шанел и Кристијану Диору

Kristijan Dior, Foto Profimedia

U Parizu, 1947. godine, nekoliko dizajnera je ostvarilo zapažene uspehe u svetu mode, ali dve osobe zaslužne su za modnu revoluciju. Reč je, naravno, o Koko Šanel i Kristijanu Dioru, čije će izvanredne životne i modne priče biti pretočene u televizijsku seriju "Novi izgled" (The New Look). Novu dramu naručio je striming servis Apple TV +, a snimanje bi trebalo da počne na proleće, u francuskoj prestonici. Reditelj, scenarista i izvršni producent serije je Tod A. Kesler, iza koga su hvaljeni projekti "Porodica Soprano", "Krvne linije" i "Opasne igre".

Koko Šanel, Foto Profimedia

Novo televizijsko ostvarenje odvešće nas na putovanje kroz izuzetne godine francuske modne istorije. Priča inspirisana istinitim događajima počinje u vreme nacističke okupacije Pariza. Mladi Dior posle ratnih razaranja pokušava da vrati duh i život u svet svojim revolucionarnim kreacijama. Modni dizajner rođen u Normandiji predstavlja prvu kolekciju koju krase ženstvene siluete i elegantni detalji. Posle godina represije, dubokih ekonomskih i društvenih poteškoća, kao i ograničavajućeg kroja vojnih i civilnih uniformi, on slavi preporod novim izgledom i perspektivom.

Ben Mendelson, Foto IMDb

Istovremeno, modna kraljica Koko Šanel osmišljava kostime koji radikalno menjaju tokove ženske mode tog vremena. U istoriju ulaze haljine od tvida, legendarni model torbe 2.55, široke bluze, mornarske majice i, sada već čuvena, mala crna haljina. Ipak, Šanel polako silazi s trona na koji će vrtoglavim uspehom dospeti Dior.

Glavne uloge poverene su Benu Mendelsonu, poznatom najširoj publici po Netfliksovoj seriji "Krvna linija" i Žilijet Binoš, koja je, između ostalog, dobila Oskara za ulogu u filmu "Engleski pacijent". U priču o okršaju modnih titana biće uključena i druga velika modna imena, kao što su Balmen, Balensijaga, Iber de Živanši, Iv Sen Loran, Pjer Karden.

Žilijet Binoš, Foto Profimedia


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)