SIMONIDI VEĆ ŠIJU HALJINU: Projekti za rekonstrukciju buduće zgrade Istorijskog muzeja Srbije biće gotovi do aprila, a radovi počinju u julu

Miljana Kralj

08. 02. 2022. u 14:26

MINISTARKA kulture i informisanja Maja Gojković najavila je juče da je završena javna nabavka za izradu projektno-tehničke dokumentacije i idejnog rešenja, idejnog i izvođačkog projekta za rekonstrukciju zgrade stare glavne železničke stanice u Beogradu u kojoj će biti smešten Istorijski muzej Srbije.

СИМОНИДИ ВЕЋ ШИЈУ ХАЉИНУ: Пројекти за реконструкцију будуће зграде Историјског музеја Србије биће готови до априла, а радови почињу у јулу

Foto Zoran Jovanović

Planirano je da svi projekti budu završeni do kraja aprila i radovi na rekonstrukciji otpočnu već u julu ove godine. Završetak je planiran u novembru 2023. a investicija je procenjena između 13,5 i 15 miliona evra. Reč je o rekonstrukciji i adaptaciji unutrašnjosti zgrade, u kojoj će biti smešten muzeološki deo, depoi, kancelarije, stručne službe, propratni sadržaji, od suvenirnice do kafeterije.

Tako će prvi put, od osnivanja 1963. godine Istorijski muzej Srbije, koji je trenutno raspoređen na tri lokacije, dobiti svoju identitetsku kuću, u kojoj će će udomiti 24 zbirke, pet fondova i više od 40.000 predmeta.

U zdanju nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu, prema rečima direktorke dr Dušice Bojić, biće dovoljno prostora da se smesti ovaj muzej kompleksnog tipa, što je podrazumevalo savremeno i multifunkcionalno projektovanje. Pod istim krovom biće svi kustosi, direktor, računovodstvo, sekretarijat, dokumentacija, biblioteka, konzervatorska, preparatorska radionica, foto-laboratorija, depo, kafe-kuhinja, tehničari... Muzej će imati priliku da proširi stručne delatnosti i otvori nove službe.

FRESKA Simonida iz Gračanice, Foto Vikipedija

- Uz stalnu postavku, u novom prostoru ćemo organizovati tematske i gostujuće postavke, muzičke događaje, na osnovu partitura iz svojih arhiva, koje smo već otpočeli serijalom "Muzikom kroz muzej", istorijske pozorišne predstave - otkriva direktorka IMS.

- Renoviranje i uređenje podrazumeva i urađen centralni sistem za ventilaciju, sistem grejanja, vodovod i kanalizaciju i ostale građevinske radove.

Uvodni deo stalne postavke će predstaviti prostor sadašnje Srbije od neolita, preko Rima, do Srba u Čurugu, a činiće je arheologija, karte, oživljene likovne animacije...

- Sledio bi deo posvećen prednemanjićkim vladarima Višeslavićima, Vlastimirovićima, Vojinovićima - nastavlja sagovornica.

- Ovaj period bio bi predstavljen uz originalni pečatnjak kneza Strojimira iz 9. veka (najstariji artefakt vezan za srpski srednji vek), fragmente srpske kancelarije koje su ostavili monasi iz Srbije u manastiru Svete Katarine na Sinajskoj gori, rukopise iz 1000. i 1015. godine, romantičarski urađene portrete vladara, kopije delova odeždi.

Materijal od koga će biti napravljena haljina

Posebna pažnja će biti posvećena periodu vladavine dinastije Nemanjić, uz postavku originalnih predmeta i kopija, a moderne tehnologije, koje IMS koristi gotovo za sve svoje postavke od 2014. godine, će poslužiti da se rekonstruiše i predstavi život Svetog Nemanje i Svetog Save, ali i Hilandara. Sagovornica, koja je i rukovodilac autorskog tima stalne postavke, otrkiva nam i kako u muzeju već uveliko rade na ovom poslu. Tako su za deo posvećen slavnim srednjovekovnim vladarima, već gotovi i motivi kojom će biti predstavljena haljina Simonide, žene kralja Milutina. Fotografija materijala od koga će haljina biti napravljena ekskluzivno objavljujemo.

- Originalnim artefaktima i kopijama biće oživljena i Kosovska bitka i period posle nje, što uključuje vladavinu Stefana Lazarevića, Brankoviće, Jakšića - priča sagovornica, dodajući da IMS nastavlja sa približavanjem predkosovskog, kosovskog i postkosovskog perioda mlađim generacijama i kroz izradu stripova inspirisanim narodnim pesmama o ovom istorijskom periodu.

Dušica Bojić, Foto I. Marinković

Period od skoro 350 godina, naći će se u segmentu o Srbiji pod turskom vlašću od 1459. do 1804, a u stalnu postavku ući će i Prvi i Drugi srpski ustanak, Karađorđe i Miloš, uzdizanje dinastija Obrenović i Karađorđević. Zasebni delovi biće posvećeni balkanskim i Velikom ratu i ulasku Kraljevine Srbije u državu SHS. Biće rekonstruisani i vreme, ljudi i događaji iz međuratnog perioda, zaključno sa savremenim dobom. U zgradi Železničke stanice, biće mesta i za galeriju značajnih Srba, od Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Milutina Milankovića, do Đorđa Stanojevića, Mileve Marić...

Pored suvenirnice, u budućem IMS postojaće i kafeterija sa posebnim asortimanom dinastičkih kolača, otkriva Dušica Bojić:

- Biće tu i omiljenih napitaka, od kafa, preko likera, rakije, vina, ali i salveta, kutijica za cigarete, slanika, šoljica za kafu, sa vladarskim likovima ili slikama određenih istorijskih događaja.

Pečatnjak kneza Stojimira, Foto dinastijanemanjic

I zdanje - spomenik kulture

ŽELEZNIČKA stanica je i sama spomenik kulture i deo istorijskog nasleđa, podseća Dušica Bojić, sagrađena je 1884. zajedno sa železničkim mostom, čime je Kneževina, a potom Kraljevina Srbija sprovela jednu od odredbi Berlinskog kongresa:

- Prugom je preko Srbije bržim i modernijim putem trebalo da se stigne do Istanbula i Bliskog istoka - ističe dirktorka IMS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!