NEKAD VOJNA, SAD DRŽAVNA: Počela obnova napuštene višespratnice u Balkanskoj ulici 53, sagrađene 1960. godine, a iseljene 2010.

S. V.

10. 12. 2021. u 07:52

UMESTO azilanata koji su se pre dve godine uselili u napuštenu vojnu zgradu u Balkanskoj 53, sada su tu majstori koji rade na rekonstrukciji ovog objekta od 14 spratova.

НЕКАД ВОЈНА, САД ДРЖАВНА: Почела обнова напуштене вишеспратнице у Балканској улици 53, саграђене 1960. године, а исељене 2010.

Foto M. Anđela

Kada radovi vredni oko 72 miliona dinara budu gotovi, na ovoj adresi biće sedam Vladinih uprava i sektora - Uprava carina, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Sektor za drugostepeni carinski i poreski postupak, Uprava za javni dug, Uprava za igre na sreću, Uprava za duvan i Uprava za slobodne zone.

Još letos, Ministarstvo finansija raspisalo je tender za sanaciju ovog zdanja, gde je samo parking bio u upotrebi, otkako je iseljena 2010.

- Ukupna korisna površina je oko 8.000 kvadrata, a nalazi se na zemljištu od 1.950 kvadrata, dok parking zauzima 898 kvadrata - navedeno je u dokumentaciji. - Objekat, izgrađen 1960. godine za potrebe smeštaja vojne ustanove "Centroprojekat" i centralne biblioteke JNA, čine zgrada sa podrumom, prizemljem i 14 spratova.

Obnova je počela pre dvadesetak dana, radnici su skinuli stare prozore, a sad raščišćavaju unutrašnjost. U unutrašnjem dvorištu sada su dizalice i kamioni koji odnose građevinski šut.

Ovo zdanje, iako je od napuštanja sve vreme bilo pod katancem i sa rešetkama na ulaznim vratima i prozorima u prizemlju, pre dve godine postalo je primamljivo migrantima. Napravili su rupe na delu prizemlja gde su bile staklene cigle, i nekoliko desetina njih se uvuklo unutra. Pravili su buku, međusobno se svađali i tukli, što je remetilo stanare okolnih zgrada u ovom delu Balkanske, na samom uglu sa Gavrila Principa. Nakon nekoliko prijava sugrađana, Vojna policija iselila je azilante odavde, i nisu se više vraćali.

NEKRETNINE SE PRODAVALE GODINAMA

PRE osam godina, ova i još nekoliko stotina vojnih nekretnina bile su na prodaju. Od 2006. godine sprovodila se prodaja viška nekretnina, koje su bile namenjene reformi sistema odbrane i poboljšanju materijalnog položaja Vojske Srbije. Od prodatih 65 objekata, prihodovano je 182 miliona evra. Među onima koje nisu našle vlasnika, sem višespratnice u Balkanskoj 53 bio je i objekat u Katanićevoj 15, kao i dve zemunske kasarne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)