KONFERENCIJA FORUMA SLOVENSKIH KULTURA PRVI PUT U SRBIJI: Nagrada "Živa" najboljem muzeju

M.A.K.

11. 01. 2022. u 18:04

NA konferenciji međunarodne fondacije Forum slovenskih kultura,svečano otvorenoj u Narodnom muzeju u Beogradu, 12.januara, će biti sedmi put dodeljene nagrade "Živa", za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura.

КОНФЕРЕНЦИЈА ФОРУМА СЛОВЕНСКИХ КУЛТУРА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: Награда Жива најбољем музеју

Foto promo MKI

Domaćini manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej Jugoslavije, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, Narodnim muzejem, Muzejem savremene umetnosti, Jugoslovenskom kinotekom, Muzejem Vojvodine, Kulturnom stanicom "Svilara" i Fondacijom "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture".

Nagrade za koje se kandidovalo 22 muzeja i kulturno-istorijskih celine iz 11 država sa slovenskog podneblja, u Jugoslovenskoj kinoteci, u sredu, u 17 časova, uručiće potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, dok će se prisutnima obratiti i predsednica Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter.

Srbija je prvi put domaćin međunarodne konferencije Foruma slovenskih kultura, čiji su specijalni gosti, na sesiji u Muzeju Jugoslavije, u sredu - Brajs Vajnert iz organizacije MuseumHack u Njujorku (SAD) i Kejt Bejli iz Muzeja Viktorije i Alberta u Velikoj Britaniji.Vajnert će predstaviti iskustva američke platforme koja širom sveta realizuje ture, radionice i druge programe, kombinujući edukaciju i zabavu, a Bejli govoriti o stvaranju izložbe "Kustosiranje Alise: radoznaliji i radoznaliji" (Curating Alice: Curiouser and Curiouser) u Muzeju Viktorija i Albert, koja istražuje uticaj i nasleđe čuvene knjige Luisa Kerola, u različitim disciplinama, medijima i vremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)