SRPSKO SVETO MESTO: Prva samostalna izložba radova Svetomira Arsića Basare u Gračanici

D. ZEČEVIĆ

15. 12. 2021. u 09:37

U GALERIJI gračaničkog Doma kulture preksinoć je otvorena izložba radova srpskog akademika i vajara Svetomira Arsića Basare.

СРПСКО СВЕТО МЕСТО: Прва самостална изложба радова Светомира Арсића Басаре у Грачаници

Sa izložbe u Domu kulture Gračanica, Foto Dom kulture Gračanica

NJegova prva samostalna izložba u Gračanici, u umetničkoj karijeri dugoj šest decenija, organizovana je u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina. Posetioci će imati prilike da do 20. februara naredne godine pogledaju skulpture izrađene u kombinaciji drveta, metala i tehnici bronze nastale u nekoliko ciklusa od 1998. do 2018. godine.

- Velika je čast izlagati u Gračanici. Gračanica je naše sveto mesto, u Gračanici žive časni i pošteni građani koji se herojski bore da pravda vlada među narodima. U Gračanici buktinja slobode nije prestala da svetli, istorija njene građane pamti kao neustrašive heroje u neravnopravnoj borbi za normalan ljudski život pod suncem kosovskog neba - kazao je akademik Basara koji se posetiocima obratio putem video poruke, i dodao da je ponosan i srećan što će narod u Gračanici imati prilike da vidi deo njegovog stvaralaštva koji je ispirisan kosovskometohijskim prostorom.

Foto Dom kulture Gračanica

Obraćajući se prisutnima, direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević kazao je da je "Basarin put simfonija jer se na njemu dešava fenomen stvaranja i čudo umetnosti".

- Svetomira Arsića Basaru čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, 20 godina je čekala Gračanica, sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti - kazao je Rakočević.

Izložbu koju su pratili zvuci kavala svečano je otvorio iguman manastira Draganac, otac Ilarion.

Svetomir Arsić Basara, Foto I. Marinković

MONUMENTALNE SKULPTURE

- OVA izložba se sastoji od devet monumentalnih skulptura našeg akademika, tri rada su u bronzi, ostalih šest izrađeni su u tehnici metal i drvo. Mi smo ovom izložbom hteli da prikažemo njegov celokupni opus, ovde su i skulture figurativnog karaktera, a imamo i čisto apstraktne skulpture - ističe direktor Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić, dodajući da je u otvaranju izložbe osim Doma kulture i Galerije umetnosti učestvovala i Srpska akademija nauka i umetnosti, a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

NAKON što je Novak Đoković uz mnogo političkih upliva i zakulisanih radnji svrgnut sa mesta broj jedan ATP liste, na njeno čelo zasela su dva španska tenisera - Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Mlađi od njihov dvojice, popularni Karlitos želeo je da tim povodom pošalje poruku svom sunarodniku, a sudeći po lavini koju je pokrenuo zažalio je zbog toga.

04. 10. 2022. u 17:08

Komentari (0)

BREGU TUŽIO PRVI KOMŠIJA: Saslušan na sudu - ovako se branio