BOGATSTVO SRPSKE KULTURE: LJiljani Pešikan LJuštanović i Svetomiru Arsiću Basari nagrade Vukove zadužbine

D. Bt. - A. V. V.

10. 06. 2021. u 22:34

NA svečanosti u Vukovoj zadužbini uručene su tradicionalne nagrade ove institucije: priznanje za nauku dobila je profesorka Ljiljana Pešikan Ljuštanović za knjigu "Pišem ti priču", u izdanju "Akademske knjige", a za umetnost vajar i akademik Svetomir Arsić Basara za izložbu "Radovi (1988-2018)".

БОГАТСТВО СРПСКЕ КУЛТУРЕ: Љиљани Пешикан Љуштановић и Светомиру Арсићу Басари награде Вукове задужбине

Ljiljana Pešikan Ljuštanović i Svetomir Arsić Basara / foto. Z. Jovanović

- Reč Ljiljane Pešikan Ljuštanović, ponekad opora, izgovorena je kritički i bespoštedno, ali uvek sa željom da pouči i unapredi. Ona poseduje sigurna znanja da, vukovski tačno, odredi domete našeg usmenog i pismenog prostiranja: Oba toka ili plimna talasa književne i kulturne tradicije - navodi se u obrazloženju koje je pročitao dr Slobodan Grubačić, predsednik Odbora za nauku.

Govoreći u ime Odbora za umetnost profesor Svetislav Božić je istakao:

- Radosno i detinje čisto, a pritom i fatalno zagledan u Šar-planinu, sliven sa njenim pašnjacima i plodovima, silinom lirskom pokrenut, Svetomir Arsić silazi u njene dubine. On je rudarski poznaje, poznaje njen kamen i njeno srce, koje je kamenom nežno i zagrljajno. Otuda kod Basare drvo nosi raskoš plastike i liriku koja se kamenom, gvožđem, teškim livom podaje umetnikovoj sili, njegovoj snazi i epski uliva u svevreme i pamćenje potomaka.

Svetomir Arsić Basara posebno je istakao da niko nije tako prisno stao uz svoj narod "u vrijeme zlo i mučno, u dane kada se činjaše da je skoro ugašen život srpskoga naroda", kao Vuk.

- On je uspeo, rekonstrukcijom srpskoga jezika, da svom sopstvenom narodu približi njegovu duhovnu veličinu. Vukove "Narodne pesmarice" prodirale su u sve skrivene prostore. Podjednako su ih čitali najveće poete u Evropi, kao i jedva opismenjeni pastiri na Goliji, Ovčaru, Kablaru, Golešu i svuda gde je živeo srpski narod - naveo je Basara.

VUK JE ZA MENE GOROSTAS!

ZA mene kao stvaraoca koji se bavi poslom u oblasti umetnosti Vuk Karadžić je ogromno ime, veličina, gorostas, kao Apolon! Pred njim ja samo mogu da stanem i da mu se poklonim i izrazim samo reči hvala. To što je Vuk uradio za srpski narod je neprocenjive veličine i vrednosti. On je imao složene probleme iz oblasti kojima se bavio, ali je sa velikim uspehom uspeo da ih reši. On je sakupljanjem narodnih umotvorina i njihovim objavljivanjem ceo srpski narod približio Evropi i svetu. Svet je bio svojevremeno zadivljen snagom duha srpskoga naroda - rekao je, za "Novosti", Basara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)