SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU 19. APRILA: Predviđeno je da to dogodi u okviru "Dana Beograda"

Tanjug

28. 03. 2021. u 14:45

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara akademika Svetomira Arsića Basare, koji će se nalaziti na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, biće otkriven 19. aprila, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ 19. АПРИЛА: Предвиђено је да то догоди у оквиру Дана Београда

Foto N. Fifić

- Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela ovog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara, kako bi se omogućila bolja interakcija građana s vajarskim delom. Despot Stefan je prikazan sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti. U desnoj ruci drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka i bio u upotrebi u 15. veku, a u levoj ruci drži knjigu. Sam spomenik odiše snagom i odlučnošću koju je despot Stefan posedovao - objasnio je Vesić.

Nema srednjovekovnog srpskog vladara koji je značajniji za Grad Beograd od despota Stefana Lazarevića (1377-1427), ocenio je Vesić.

- Važio je za pragmatičnog, mudrog i uspešnog vojskovođu. Bio je veliki pokrovitelj umetnosti i kulture. Uz svestrano obrazovanje, prosvetiteljsku aktivnost i pesništvo, despot Stefan je gotovo nestvaran spoj viteške hrabrosti, raskošne inteligencije, bogatog obrazovanja i izuzetne duhovne i fizičke lepote. Pod njegovom vlašću, Beograd je 1404. godine postao prvi put u istoriji prestonica Srbije. Od tada Beograd postaje trajni politički, kulturni i identitetski centar srpske države. U svojoj povelji Beogradu despot Stefan je napisao: " Nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici".

Od ove godine, odlukom Skupštine grada Beograda, Nagrada grada Beograda nosi naziv "Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević", a svi dobitnici uz povelju dobijaju  statue koju je radio akademik Basara, najavio je Vesić.

- Zato je svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću planirano je u okviru manifestacije "Dani Beograda", koja će se održati od 16.  do 19. aprila - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)