TROJICA DOSTOJNA NACIONALNOG PRIZNANJA: Postignut dogovor između UKS i Srpskog književnog društva posle početnih razmimoilaženja

D. Bogutović

29. 11. 2021. u 23:43

POSLE početnih razmimoilaženja oko predloga za nacionalna priznanja ("nacionalne penzije", kako se to nekada nazivalo), Udruženje književnika Srbije i Srpsko književno drištvo su sklopili džentlmenski sporazum: UKS predlaže dva svoja člana - Đorđa Sladoja i Mošu Odalovića, a SKD jednog - Dragana Velikića. Iduće godine će biti obrnuto.

ТРОЈИЦА ДОСТОЈНА НАЦИОНАЛНОГ ПРИЗНАЊА: Постигнут договор између УКС и Српског књижевног друштва после почетних размимоилажења

Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Dragan Velikić, Foto N. Skenderija/Novosti/P. Mitić

Na adresu UKS stigle su prijave 21 autora, ali se ispostavilo da njih šestoro - uopšte nisu članovi ove asocijacije. O preostalih 15 odlučivala je komisija u sastavu Miloš Janković (predsednik), Gordana Vlajić i Vidak Maslovarić.Pozdravajući uvećanje budžeta za namenjenog kulturi, zahvaljujući resornom ministarstvu, Janković, za "Novosti", kaže:

- Dobro je i što je ovo priznanje vraćeno, jer ono posebno znači piscima koji su samostalni umetnici.

Prema rečima Marije Šimoković, odluku je bilo izuzetno teško doneti jer su se prijavili naši najznačajniji pisci:

Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Dragan Velikić, Foto N. Skenderija/Novosti/P. Mitić

- Uputili smo pismo Ministarstvu, da se idućih godina kvota za pisce poveća. Činjenica da u poslednjih decenija pisci ne samo da ne dobijaju honorare za svoje knjige, već i sami finasiraju njihova izdanja, dovodi celu priču o negovanju kulture i tradicije pod znak pitanja.

Za nacinalna priznanja predloge Ministarstvu će sa današnjim danom poslati sva reprezentativna udruženja, podeljena na 22 oblasti. Iz svake oblasti se maksimalno predlažu tri kandidata. Konačnu odluku o dobitnicima priznanja odlučiće komisja koju će imenovati Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, a biće ih, kako je već određeno, ukupno - 20.

DA POVUKU OSTAVKE

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, UO UKS je zatražio da članovi ovog tela Miloš Janković i Živorad Žika Ajdačić, povuku neopozive ostavke koje su podneli pre nekoliko dana. Članovi UO smatraju da bi sve razmirice trebalo razrešiti u okviru kuće pisaca, i nastaviti rad uprave do sledeće godine, kada ovom rukovodstvu ističe mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)