ČAROLIJA NEMANJE RADULOVIĆA I BEOGRADSKE FILHARMONIJE: U Kolarčevoj zadužbini svečano otvoren ovogodišnji Bemus

A. Z. KLISURIĆ

01. 11. 2021. u 22:09

BEOGRADSKE Muzičke svečanosti otvorene su večeras u Kolarčevoj zadužbini nastupom violiniste Nemanje Radulovića.

ЧАРОЛИЈА НЕМАЊЕ РАДУЛОВИЋА И БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: У Коларчевој задужбини свечано отворен овогодишњи Бемус

Foto: P. Milošević

Publika koja je bila u Zadužbini uživala je u čaroliji koju je, sa Beogradskom filharmonijom, uz mladog violinistu napravio i dirigent Marko Parizoto.

Iako je prvobitno, za veče otvaranja, bio najavljen nastup gruzijske pijanistkinje Katje Bunijatišvili, korona virus sprečio je ovu umetnicu da nastupi u Kolarcu. Ona je u petak dobila pozitivan test, pred poletanje aviona iz Dubaija za Beograd. Srećom, u našoj prestonici bio je Nemanja Radulović koji je pristao da svojim nastupom uveliča početak BEMUS.

Prepunoj sali u Kolarcu na početku su se obratili organizatori. Dobrodošlicu svima koji su došli poželeo je direktor CEBEF Damir Handanović, Bojan Suđić dirigent i umetnički direktor BEMUS i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

- Pre 52. godine ovaj festival je otvorio vrata razvoju umetničke muzike kod nas - rekao je Suđić. - Upisujući Beograd na mapu prestižnih muzičkih festivala u svetu. Na ovaj festival dolazili su najprestižniji solisti, dirigenti i ansambli. Ovaj događaj usrećio je mnoge generacije. Prošle godine mnogi svetski festivali su otkazani zbog pandemije, BEMUS nije ustuknuo i održan je. Ponovo festival otvaramo u vanrednim okolnostima i neprilikama koje delimo sa čitavim svetom, nismo se pokolebali da i ove godine ponudimo kvalitetan program.

Beogradska publika je uživala u uvertiri iz opere "Ruslan i Ljudmila" Mihaila Ivanoviča Glinka, koju je izvela Beogradska filharmonija pod dirigentskom palicom kanađanina Marka Parizota. Nakon toga na scenu je izašao i miljenik publike Nemanja Radulović, a nakon gromoglasnog aplauza u sali je nastao tajac. Publika je željno čekala da Radulović uz pomoć gudala i violinskih struna izvede čaroliju. Na njegovom repertoaru našao se Prokofjev Koncert za violinu broj 2.

U naredne dve nedelje na nekoliko lokacija u gradu nastupiće neke od najvećih svetskih i domaćih umetnika, poput baritona Tomasa Hempsona, virtuoza na violončelu Denisa Šapovalova, pijaniste Aleksandra Madžara, soprane Aleksandru Janković i Draganu Radaković...

Festival BEMUS organizuje se 53. put, a do 13.novembra goste očekuje bogat muzički program.

Opera za decu zatvara festival

Za svečanu završnicu festivala organizatori najavljuju u Malom pozorištu "Duško Radović" izvođenje prve opere za decu pod nazivom "Dečja soba" Milenka Živkovića, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024