U MUZEJU KUĆA AUSTRIJSKE ISTORIJE U BEČU: Borba za ravnopravnost još traje

M.A.K.

26. 10. 2021. u 16:16

POD nazivom "Domovina velikih ćerki" nedavno je u muzeju Kuća austrijske istorije otvorena izložba koja predstavlja deset manje poznatih primera borbe protiv seksizma.

У МУЗЕЈУ КУЋА АУСТРИЈСКЕ ИСТОРИЈЕ У БЕЧУ: Борба за равноправност још траје

Foto Lorenz Paulus hdg

Jedan od tih je primer Edite Traub (1931-2014) koja je sedamdesetih godina prošlog veka pozvala kancelara Bruna Krajskog i objasnila da želi da radi, ali da joj suprug to ne dozvoljava. To je izazvalo proteste koji su doveli do promene porodičnog zakona, posle čega su partneri definisani kao ravnopravni, a Edita Traub se zaposlila kao učiteljica.

Postavka podseća i na događaj iz jula 1993. kada su  kancelariju austrijskog ministra saobraćaja, "okupirale" hendikepirana studentkinja psihologije Tamara Grundštajn i njena majka Elizabet Šmid, kako bi skrenule pažnju na rupu u zakonu u vezi sa parking mestima za osobe sa invaliditetom.

- Borba za ravnopravnost nije ni blizu gotova. Priče koje su predstavljene u okviru izložbe ohrabruju i pokazuju da se lično zalaganje isplati - istakla je Monika Zomer direktorka muzeja Kuća austrijske istorije u Beču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri