PRAZNIK CRTAČA: Uručene nagrade "Novosti" za najbolju karikaturu na konkursu "Pjer"

Dragana MATOVIĆ

11. 10. 2021. u 18:00 >> 19:40

BALKAN i Evropa, migrantska kriza, zavisnosti nove generacije, vakcinacija, krediti i kamate... Još mnogo aktuelnih tema obradili su autori radova pristiglih na konkurs "Novosti" za najbolju novinsku karikaturu, kroz svoje crteže koji su tu da nas nasmeju, ali i zamisle i zapitaju, baš kao što je to majstorski radio veliki Pjer Križanić. Najbolji među njima večeras su u Galeriji Kluba RTS u Beogradu nagrađeni priznanjima 54. "Pjer", a selekciju koja se našla u postavci i katalogu čine 122 karikature.

ПРАЗНИК ЦРТАЧА: Уручене награде Новости за најбољу карикатуру на конкурсу Пјер

Foto: D. Milovanović

DODELU PRATITE UŽIVO NA PRILOŽENOM VIDEO-SNIMKU:

Otvaranjem ove izložbe i uručenjem nagrada počeo je drugi Onlajn festival "Novosti", organizovan povodom 68-godišnjice našeg lista. Događaj je priređen uz pridržavanje epidemioloških mera, pa je publika, koja bi jakim aplauzom nagradila sve ovogodišnje dobitnike, izostala. Ali, to ne znači da oni nisu imali pažnju javnosti, jer je događaj uživo prenošen na našem portalu www.novosti.rs. Pre uručenja nagrada, prisutnima se obratio Nedeljko Krsmanović, direktor Kompanije "Novosti":

- Kako bismo od milošte rekli biti "pjerovac" u svetu karikature znači mnogo, jer se "Pjerov" konkurs postarao da izrodi sve čuvene karikaturiste sa ovih prostora. I danas je tako - posle 54 godine od prve dodele. Jasno je i zašto, jer političke i društvene prilike daju nepregledan poligon karikaturistima za maštovitu igru sa perom i papirom. Ove godine žiri je imao pune ruke posla, a ono što nas raduje, među 74 prijavljenih autora, mnogo je mladih. To je dokaz da nam se karikatura vraća na velika vrata. Sa velikom pažnjom i ponosom čuvamo "Pjera", jer znamo da karikatura može i decu slatko da nasmeje, ali i brda da pomera.

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

"Zlatnog Pjera" Krsmanović je uručio Dragoslavu Janoševiću, koji ga je osvojio za upečatljivu, univerzalnu karikaturu sa vanvremenskom po(r)ukom.

- Nagradu "Zlatni Pjer" doživljavam kao ocenu, s pitanjem da li sam je zaslužio - rekao je Janošević. - Verujte mi da je nikada nisam očekivao, iako sam više od pedeset puta, kao autor, bio zastupljen na izložbama i u katalozima koji su pratili konkurse. Posle svega, neočekivano sam dobio ovu nagradu koja će mi biti draga podrška pri, nadam se, daljem crtanju.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Umesto Zorana Petrovića, koji živi u Nemačkoj, "Srebrnog Pjera" primio je njegov kolega Jugoslav Vlahović. Budući da Petrović fizički nije mogao da prisustvuje, Vlahović je doneo njegovu veliku autoportret - karikaturu, a dobitnik, inače stari "Pjerovac", izdaleka je poručio:

- "Pjer" je uvek izazov, i čast je dobiti neko od priznanja. Nema velike razlike u sistemu. Slično je kao i kod drugih konkursa karikature po svetu. Tradicija koja traje i okuplja sve što je vredno i dobro u srpskoj karikaturi.

"Bronzani Pjer" uručen je Zoranu Mihailoviću za karikaturu kojom je duhovito prikazao svet u kome su društvene mreže sve bliže statusu novih ideologija, ili čak religija. Ljubovijski karikaturista na priveremenom radu u Beogradu nam je rekao da je "Pjer" san svih karikaturista, čak i onih koji su više puta osvajali to priznanje:

- Priznanje "Pjer", meni znači isto što i svaka druga medalja osvojena na prvenstvu države u ma kojoj konkurenciji. "Pjer" je upravo prvenstvo države za najbolju karikaturu. Svojom medaljom sam zadovoljan. Uz malo više sreće mogao sam biti i zadovoljniji. Ali, prilika je ovo da kažem, da se pored svog uspeha, radujem uspehu svakog mladog karikaturiste. Oni su, za razliku od nas starijih, hendikepirani. Oni danas nemaju gde da objave svoje radove. Ostaje im jedino da učestvuju na domaćim i konkursima u svetu.

Nagrada za portret - karikaturu "Ranko Guzina" uručena je Hadži Dejanu Nikoliću, za majstorski crtež pisca Borislava Pekića.

- Teško je rečima opisati dečački san o učešću a zatim i o nagradi. "Pjer" je praznik karikature. Učešćem postajemo deo istorije, i događaja. Svojim crtežima nećemo promeniti svet, ali ćemo baciti novi pogled na okruženje, jedne nasmejati, druge zamisliti- kaže Nikolić, koji je 2001. dobio još jedno priznanje našeg lista - Nagradu za najplemenitiji podvig.

Temom pandemije uglavnom su se bavili najmlađi karikaturisti, a među njima se izdvojio 16-godišnji David Konstantinović sa crtežom koji je naslovio "Igra korona". Sedmi dobitnik nagrade Najbolji mladi karikaturista i učenik druge godine srednje Grafičko-medijske škole, poručio je:

- Da se prijavim na ovaj konkurs podstakla me je želja da izrazim svoj stav vezano za pandemiju i da poručim da korona nije igra. Nadam se da će svi oni koji moju karikaturu vide, videti i moj apel. Nagradu posvećujem mojoj dragoj baki, Stani Milidrag, oboleloj od korona virusa, koja se sada bori za svoj život na neurološkom odeljenju bolnice Sveti Luka u Smederevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!