NA TRAGU GRČKIH MITOVA: Izložbe slikara Aleksandra Cvetkovića u dve beogradske galerije

M. A. K.

06. 10. 2021. u 11:36

U DVA beogradska izložbena prostora, u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj, i nedaleko odatle u Galeriji "Dar mar", u Ulici kralja Petra, od večeras će pred publikom biti dela jednog od najeminentnijih srpskih slikara Aleksandra Cvetkovića.

НА ТРАГУ ГРЧКИХ  МИТОВА: Изложбе сликара Александра Цветковића у две београдске галерије

UMETNIK Aleksandar Cvetković, Foto Nemanja Mara

Reč je o jednoj tematskoj celini nazvanoj "Alegorije na grčke mitove", s tim što će u ULUS-u (gde je svečano otvaranje zakazano za 19 časova), biti predstavljene slike i objekti, a u "Dar maru", radovi na papiru.

Na postavkama, koje će biti otvorene do 17. oktobra, Cvetković mitološke priče prevodi na sopstveni likovni jezik, apstraktan, ali oplemenjen asocijativnim elementima, odbacujući deskriptivnost ili pokušaj naracije, između ostalog, piše u katalogu:

- Nastojeći da mit sagleda kroz njegovu poentu ili ključni aspekt kojim se može iskazati, on ga redukuje na jednostavnu, ali uvek efektnu likovnu formu, dodeljujući joj funkciju znaka kadrog da asocijativnim potencijalom ostvari željeni alegorijski kvalitet.

Autor ovih dela, osmišljenih da podstaknu maštu i duhovnu aktivnost posmatrača, slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1973. a dve godine potom i postdiplomske studije. Već godinama su mu, kako kaže, za "Novosti", grčki mitovi neiscrpni izvor nadahnuća:

- Grčki mitovi su priča bez prestanka, i kada se u njih upustite, onda je to reka bez povratka - objašnjava naš ugledni umetnik.

- Decenijama sam se tom temom bavio prvo čitajući, a onda sam razmišljanja preneo i na papir. Ono što sam spoznao je da se tokom vekova, kada su ljudska priroda i sudbina u pitanju, ništa nije menjalo. Priče iz grčke mitologije aktuelne su i danas. Ondašnje tragedije iste su kao i ove sadašnje. Zato ću nastaviti da se bavim istom temom i na budućim izložbama.

"U potrazi za zlatnim runom", Foto Nemanja Mara

Tokom pet decenija umetničkog delovanja Alensandar Cvetković priredio je više od sedamdeset samostalnih izložbi u zemlji i svetu, i učestvovao u selekcijama nekoliko stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima.

NAGRADE

DO sada je Cvetković osvojio gotovo sve značajne nagrade u zemlji (dva puta prvu nagradu Oktobarskog salona, Zlatnu paletu ULUS-a, Politikinu nagradu, nagrade na memorijalima Nadežde Petrović u Čačku i Milene Pavlović Barili u Požarevcu...) ali i priznanja u Nirnbergu i Aleksandriji. Dela mu se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, MSUB, Muzeju grada Beograda, Muzej "Cepter", ali i drugim značajnim muzejskim i galerijskim institucijama u Srbiji i drugim državama bivše Jugoslavije.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)