POLUNJIN POJAČANJE U BALETU? Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, o planovima i optužbama

V. STRUGAR

01. 10. 2021. u 12:14

GALA veče baletskog velikana Sergeja Polunjina još jednom je "utvrdilo" njegove bliske veze sa Srbijom, mladim umetnicima i nacionalnim teatrom. U međuvremenu, vodio je master klas i naše baletske igrače u svet, a neke od njih školovao sredstvima svoje fondacije.

ПОЛУЊИН ПОЈАЧАЊЕ У БАЛЕТУ? Ивана Вујић, управница Народног позоришта, о плановима и оптужбама

Foto M. Anđela

Kako saznajemo u Narodnom pozorištu, posebnim ugovorom Polunjin bi trebalo da postane umetnički savetnik Baleta, ali i neposredna veza za internacionalne projekte u kojima bi bili angažovani srpski umetnici.

- Imati takvog čoveka, na neki način, u svojim redovima, znači podići letvicu više i otvoriti put ka svetskim scenama. Bio bi veliki uspeh i videti ga na Velikoj sceni, kao igrača u nekoj predstavi - otkriva Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta.

Inače, tokom naredna dva meseca ansambli NP neće sedeti kod kuće: sredinom meseca predstava "Vasa Železnova" gostuje na festivalu "Gorki" i Nižnjem Novgorodu, krajem oktobra balet "Sedam smrtnih grehova" putuje u Dubaji na Expo 2020, a u istom gradu biće izvedeno i plesno ostvarenje "Vrt autohtonih vrsta" - kaže Vujićeva. - Pošto smo sa operom "Bastijen i Bastijena" već bili u Gračanici, pripremamo odlazak u Veliku Hoču, Goraždevac i Pasjane, a uz KiM ne zaboravljamo ni publiku u Republici Srpskoj: s banjalučkim pozorištem radimo koprodukciju, "Iransku konferenciju" Viripajeva.

U novembru ansambl Baleta nastupa na festivalu "Čehov" u Moskvi sa "Hazarskim rečnikom", a ovih dana stiže u Beograd direktor teatra Nikole Mihalkova da se utvrde detalji oko gostovanja dve njegove predstave, "Metamorfoze" i "12"...

Uprkos ovim najavama, u medijima se pojavila informacija da se u Ministarstvu kulture razmišlja o razrešenju Ivane Vujić s čela kuće. Pominju se loše poslovanje, slabi umetnički rezultati, nedostatak komunikacije sa sindikatima i zaposlenim.

- Loše poslovanje uvek se ogleda u finansijskoj krizi i finansijskim prekršajima. Pošto nemamo popunjeno mesto revizora (a tražimo ga od Ministarstva kulture, jer je predviđen sistematizacijom) angažovali smo sami revizora koji je utvrdio da nemamo nikakvih finansijskih grešaka. Takođe, ni prema kom partneru (u zemlji i inostranstvu) nemamo dugova - naglašava Ivana Vujić. - Što se tiče umetničkog kvaliteta, valjda sve govori veliki broj naših gostovanja, pa i institucija koji podržavaju naš rad kao što su Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Gete institut i čitav region. Ako govorimo o sindikatima, imamo ih 12 u kući - od toga četiri reprezentativna. Da je s njima loša komunikacija, ne bismo imali toliko premijera, izvođenja i gostovanja. Ne bi se ništa dešavalo.

Na pitanje kakav je njen odnos s ministarkom kulture Majom Gojković, naša sagovornica kaže:

- Što se mene tiče, na raspolaganju sam 24 sata. Uredno šaljem izveštaje o radu, Ministarstvo kulture smatram veoma bliskim. Žao mi je samo što ne dolaze češće da pogledaju naše predstave i gostovanja drugih ansambala na sceni. Tim pre, što ministarka Gojković voli i podržava umetnost, a ja to veoma cenim.

NE IDEM NA VEČERE

NA napise da je smena Jasmine Trumbetaš s čela Opere, njena "ženska osveta" što na svečanu večeru posle nastupa Plasida Dominga nije pozvana ona već direktorka Opere, upravnica odgovara.

- Život ne provodim na večerama, nemam ni vremena za to. Gospođa Trumbetaš je veoma darovit sopran, odličan solista, ali postojale su primedbe na njen direktorski rad. Pokazala se potreba za snažnijim delovanjem na toj funkciji, nova snaga i osveženje. Jasmina je pevač koji treba da razvija svoju karijeru, a direktor Opere je celodnevni posao...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!