SEĆANJE NA ŽRTVE USTAŠKOG STRATIŠTA: Opera za decu na spomen-području Jasenovac

J. KERBLER

22. 09. 2021. u 12:45

HRVATSKA premijera opere za decu "Brundibar" češkog kompozitora Hansa Krasea održaće se na području logora Jasenovac, u znak sećanja na žrtve tog stravičnog ustaškog stratišta.

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ СТРАТИШТА: Опера за децу на спомен-подручју Јасеновац

Foto Arhiva

Inače, operu su u originalu izvela deca iz koncentracionog logora Terezina u okupiranoj Čehoslovačkoj za vreme Drugog svetskog rata.

- Ova bajkovita priča nosi sećanje na decu koja su iskusila zločine Holokausta i predstavlja jaki primer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida, s posebnim pijetetom na decu, nevine žrtve Holokausta - kaže producentkinja Nataša Popović, najavljujući projekt Festivala savremenog jevrejskog filma u Zagrebu i Centra za negovanje tolerancije.

Hrvatska praizvedba održana je pre tri godine, a sada je namera da se održi komemoracija jasenovačkim žrtvama uz poruku kako takvi zločini ne smeju nikada više da se ponove.

Reditelj Hrvoje Korbar kaže da je u mnoštvu umetničkih i dokumentarnih svedočanstava o Holokaustu ova opera posebno iskustvo:

- "Brundibar" je i svojevrsno upozorenje da se opasne ideje često kriju ispod naizgled benignih maski, ali i poziv na odgovornost umetnika da se suprotstave svakom zlu, pa tako i relativizaciji najstrašnijih stranica naše istorije sa kojima se nažalost sve češće susrećemo.

Program na mestu bivšeg logora izvodi se pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Hrvatskoj i uz podršku Spomen-područja Jasenovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)