PRIZNANJA I ZA SRPSKE AUTORKE: Proglašenjem najboljih ostvarenja zatvoren ovogodišnji Sarajevo film festival

A. P.

20. 08. 2021. u 23:10

NA upravo završenom Sarajevo film festivalu dve velike nagrade dobile su i srpske autorke Milica Tomović i Marta Popivoda.

ПРИЗНАЊА И ЗА СРПСКЕ АУТОРКЕ: Проглашењем најбољих остварења затворен овогодишњи Сарајево филм фестивал

Milica Tomović i Marta Popivoda / Foto SFF Promo

"Srce Sarajeva" za najbolju režiju pripalo je mladoj autorki Milici Tomović za film "Kelti" koji je njen dugometražni prvenac, dok je Marta Popivoda dobila "Srce Sarajeva" za najbolji dugometražni film - "Pejzaži otpora".

"Kelti" su premijerno prikazani u programu "Panorama" ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala. Ova porodična drama sa elementima komedije, smeštena je u 1993. godinu kada se tri generacije jedne porodice i njihovi prijatelji okupljaju na rođendanskoj zabavi osmogodišnje devojčice.

Film "Pejzaži otpora" Marte Popivode imao je svetsku premijeru u glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Autorka u ovom dokumentarcu beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

"Srce Sarajeva" za najbolji igrani film u glavnom takmičarskom programu dobilo je nemačko-austrijsko ostvarenje "Konačna sloboda" u režiji Sebastijana Majzea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)