SPUŠTENA ZAVESA NA SEZONU: Nacionalni teatar sumirao rezultate još jedne pozorišne godine u ostvarenjima drame, opere i baleta

V. V. S.

03. 07. 2021. u 11:23

MINUTOM ćutanja za preminulog kolegu Andriju Maričića počeo poslednji susret umetnika Narodnog pozorišta sa novinarima u ovoj sezoni: pod nazivom "Ponovo zajedno" započeli su je 29. avgusta, prošle godine, prvi među beogradskim teatrima, u predahu između dva naleta virusa korone.

СПУШТЕНА ЗАВЕСА НА СЕЗОНУ: Национални театар сумирао резултате још једне позоришне године у остварењима драме,  опере и балета

Foto Arhiva

Prošla pozorišna godina ostaće upamćena po tome što su u vanrednim okolnostima uspeli da izvedu 251 predstavu pred pedeset hiljada posetilaca. Odigrano je sedam premijera u sva tri ansambla (Drama, Opera, Balet), osma je planirana u septembru ("Vuci i ovce" Ostrovskog, u režiji Egona Savina), a deseta u oktobru - "Vlast" Branislava Nušića, u postavci Milana Neškovića.

- U Drami su izvedene tri premijere, "Vasa Železnova i drugi" s rediteljskim potpisom Zlatka Svibena, "Iluzije" Nikole Zavišića i "Orlando" Bojana Đorđeva - podsetila je upravnica kuće Ivana Vujić. - Usred pandemije učestvovali smo na brojnim festivalima, ali i mnogim mestima u Srbiji kojima smo besplatno dolazili u goste.

Opera je na jesen 2020. organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata širom Beograda pod nazivom "Opera u vašem kraju", a premijerno je izvedena predstava "Orfej i Euridika", pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova. U Baletu su u pozorišnu godinu ubeležili četiri nova naslova ("Mamac", "Sedam smrtnih grehova", "Mikelanđelo" i "Alisa"), a tokom sezone bilo je dešavanja i na novoj otvorenoj sceni "Dvorište - radionica" (na Gundulićevom vencu): izvedena je opera "Karmen, jedna tragedija", održano javno čitanje teksta Đorđa Kostića "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" i ispitna predstava "Na dnu" studenata druge godine pozorišne režiji FDU.

U Muzeju Narodnog pozorišta održane su tri značajne izložbe ("Radmila Smiljanić - Sve bilo je muzika", "Lidija Pilipenko - Stvaralaštvo u dva čina" i "Vela Nigrinova, zvezda i inspiracija"), dok je u pripremi izložba "Veličanstvene krpice" posvećena Božani Jovanović.

GOSTOVANjA

TOKOM leta umetnici Narodnog pozorišta putovaće s "Balkanskim špijunom" na Teatar fest u Banjaluku, Grad teatar Budvu i "Purgatorije" u Tivtu. U inostranstvo idu dva naslova - "Hazarski rečnik" na španski festival El Ekstorijal i "Vasa Železnova" u ruski Novgorod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba