FILM O DUŠANU SILNOM: Filmski centar srbije objavio rezultate konkursa za nacionalnu temu

A. POPADIĆ

28. 05. 2021. u 17:19

NA konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom odabrana su dva projekta: film "Dušan Silni" u režiji Petra Pašića koji je dobio 48 miliona dinara i film "Put do oca" Nenada Ognjenovića kome je dodeljeno 36 miliona - saopštio je juče FCS.

ФИЛМ О ДУШАНУ СИЛНОМ: Филмски центар србије објавио резултате конкурса за националну тему

Foto: Vikipedija

Scenario za film o caru Dušanu nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića "Puč", koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

- Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu.

Realizacija filma "Dušan Silni" je dragocen korak ka otvaranju tema o velikim vladarima iz srpske istorije srednjeg veka i kvalitetan putokaz za buduća ostvarenja - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju komisije.

"Put do oca", po scenariju i u režiji Nenada Ognjenovića, pripada žanru ratne drame iz Prvog svetskog rata. Glavni junak, trinaestogodišnji Mihailo, tražeći svoga oca na poprištima ratišta, posle tragičnog gubitka majke, na svom izazovnom putu Srbijom u ratnom vihoru pronalazi Milicu, devojčicu njegovih godina, koja za njega predstavlja budućnost.

- Ugrožena nevinost mladosti, u atmosferi ratnog stradanja nametnutog mladom čoveku bez njegove volje, u prvom je planu, ali se istorijske koordinate odabranog vremena od 1914. do 1918. jasno ocrtavaju - piše u saopštenju komisije.

REDITELjSKI DEBI VUKA KOSTIĆA

FCS je saopštio i rezultate konkursa za debitantske igrane filmove, a među četiri odabrana projekta nalazi se i film "Seti me se" koji kao scenarista i reditelj-debitant potpisuje poznati glumac Vuk Kostić, a kome je dodeljeno 16 miliona dinara. U pitanju je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine.

- Iako je pokretačku inspiraciju pronašao u "Srpskoj trilogiji" Stevana Jakovljevića i knjizi "Solunci govore" Antonija Đurića, autor je ispisao potpuno novu, filmskom jeziku prilagođenu priču, saobraznu savremenom tretiranju ratne tematike - navodi komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere