UMETNOST KARIKATURE: Jugoslav Vlahović

M. N. M.

25. 05. 2021. u 12:32

NASLOVLjENA "Gladni pevač", karikatura nastala krajem 2019. godine, inspirisana je Bobom Dilanom koji je upravo juče proslavio svoj 80. rođendan, a koji je u svojoj ranoj folk fazi svirao gitaru i usnu harmoniku na posebnom držaču, priča doajen ilustracije i karikature Jugoslav Vlahović.

УМЕТНОСТ КАРИКАТУРЕ: Југослав Влаховић

Ilustracija Jugoslav Vlahović

Profesor FPU u penziji i dizajner "Riblje čorbe", i nastavlja:

- Takav držač donela mi je sestra Tanja iz Francuske daleke 1964. gde je bila na postdiplomskim studijama i ja sam, tada petnaestogodišnjak, sa njim bio mala senzacija svirajući nekoliko puta prvi Dilanov hit Blowin the Wind u mesnoj zajednici u Terazijskom prolazu, između Terazija i Čumićevog sokačeta. Posle skoro pola veka od tada "nacrtao sam se", ovoga puta sa sendvičem umesto usne harmonike.

Karikatura je prošle godine dobila drugu nagradu na prestižnom konkursu karikature i satirične grafike "Satirikon" u Legnici, Poljska, no zbog korone nije bilo uobičajene svečane dodele nagrada, navodi dugogodišnji ilustrator i karikaturista "Nina" ali i veteran konkursa "Pjer" o ovom radu, koji zasigurno spada među njegove omiljene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!