PADAJU VELJINI JATACI: Policajci upali u zamku, očekuje se još hapšenja povezanih sa Belivukom

E. H.

09. 02. 2021. u 22:25

POJEDINI visoki rukovodioci kriminalističke policije MUP Srbije svojevremeno su stali na stranu jedne od dve, do krvi zaraćene, mafijaške ekipe iz Kotora.

ПАДАЈУ ВЕЉИНИ ЈАТАЦИ: Полицајци упали у замку, очекује се још хапшења повезаних са Беливуком

Foto: M. Anđela

Reč je o "kavčanima", kojima je "pomagano" čak i u logistici uklanjanja rivala. Davane su im informacije, uklanjani dokazi, a pružana im je i svaka druga podrška. Sve to, kako se sumnja, odvijalo se preko organizovane kriminalne grupe koju predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Operativni podaci srpskih bezbednosnih službi i Sektora unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije pokazuju da je hapšenje dvojice pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Predraga L. i B. D. samo početak velike akcije.

- Oni su, prosto rečeno, upali u zamku - navodi sagovornik "Novosti".

- Tokom pretresa stana jednog od pripadnika Belivukove ekipe nisu "pronašli" pištolj koji je bio u nelegalnom posedu, kao ni novac stečen kriminalom. Taj stan je bio ozvučen, a ovi policajci to nisu znali. Čuo se njihov razgovor. Sumnjiče se da su namerno hteli da sakriju dokaze. Posle njih u stan su ušli drugi službenici MUP i pronašli pištolj i pare.

Predraga je svojevremeno na mesto načelnika Odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga u SBPOK doveo tadašnji načelnik ove službe Goran Papić. Papić je napustio policiju čim je došlo do promene ministra. Predraga je novi šef službe Ninoslav Cmolić smenio pre oko dva meseca.

Ko je sve i kako pomagao "kavački klan" iz državnih struktura, ne samo preko Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i njegovih saradnika, sada je predmet predistrage. Pod "lupom", pored visokih policijskih funkcionera su i određeni tužioci i sudije. Postoje indicije i operativni podaci da isti ti ljudi stoje i iza nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

- Postoje indicije da je sam vrh nekadašnje kriminalističke policije u tome učestvovao - navodi naš sagovornik.

- Pitanje je samo, po čijem nalogu i iz kojih interesa. Jer, definitivno je utvrđeno da su Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi naređenja stizala direktno iz Crne Gore i to od Radoja Zvicera, jednog od navodnih vođa "kavačkog klana". Ovaj Kotoranin povezan je i sa drugim mafijaškim bosovima.

Sumnja se da je upravo Zvicer naložio ovoj kriminalnoj ekipi iz Beograda da ubije Milana Ljepoju iz Niša, nekadašnjeg pripadnika pljačkaške ekipe "Pink panteri". Motiv je bio taj što je ovaj Kotoranin bio uveren da je Nišlija organizovao dvojicu svojih sugrađana da ga ubiju u Kijevu prošle godine, kada je izbegao smrt samo zahvaljujući spletu srećnih okolnosti. Navodno, Ljepoja i njegovi prijatelji bili su bliži "škaljarskoj ekipi", za čiji račun su hteli da ubiju Zvicera.

U ovom trenutku iza rešetaka je 22 člana Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe, a sprema se hapšenje još najmanje toliko osumnjičenih. Akciju sprovode policija i BIA, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal. Prikupljeni su brojni dokazi, ne samo za surove likvidacije, već i za iznudu, trgovinu narkoticima i pranje para.

- Kokainom su ih snabdevali "kavčani", a oni su to dalje rasturali po Srbiji - navodi naš sagovornik. - Imali su ispostave u Nišu, ali i Novom Sadu i drugim srpskim gradovima. Učestvovali su i u međunarodnom švercu droge iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, a takođe i u likvidacijama u Grčkoj, Španiji, Austriji...

Obračun sa ovom mafijaškom hobotnicom tek je počeo. Stavljanje Belivuka, Miljkovića i njihove "vojske" iza rešetaka, početak je žestokog odgovora države na njihove kriminalne poslove.

Foto: Novosti

SASLUŠANA DVOJICA PRIPADNIKA MUP

U TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal su na saslušanje privedena dvojica pripadnika MUP koji se sumnjiče da su pokušali da prikriju dokaze tokom pretresa prostorija osumnjičenih za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi koju predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković. Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti da li će sudu predložiti da se Predragu L. (na slici) i B. D. odredi pritvor.

Policajci se terete kao saizvršioci za krivično delo pomoć izvršiocu nakon izvršenja krivičnog dela.

TOMO ZORIĆ I MILICA LjUBIČIĆ DALI IZJAVE U MUP

SEKRETAR Državnog veća tužilaca Tomo Zorić  potvrdio je da su on i zamenik tužioca Milica Ljubičić u utorak dali izjave policiji u svojstvu građana u vezi sa njihovim prisustvom privođenju Miloša Đukanovića, bivšeg predsednika FK Dinamo, prošlog petka u Pančevu.

- To je bio informativni razgovor, a ja sam im dostavio svu neophodnu dokumentaciju u vezi sa izdavanjem stana. Dostavio sam ugovor o zakupu, dokaze o zakupnini i plaćenim računima, i odgovorio na sva pitanja - precizirao je Zorić, koji je posle privođenja Đukanovića rekao da je tom prilikom sa Ljubičićevom došao u Pančevo kako bi uzeo kiriju za stan koji njegova majka izdaje jednom fubaleru, a plaća je bivši predsednik FK Dinamo.

NAPAD U TIVTU INSCENIRAN?

POSTOJE operativni podaci obaveštajnih službi regiona da je pokušaj livkidacije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u širem rejonu tivatskog aerodroma insceniran. Navodno, ovakav plan pokušaja likvidacije je skovan na slavi kod Radoja Zvicera, kojoj su dvojica Beograđana prisustvovala.

- Hteli su da pokažu da su i oni ugroženi, da im suprotna strana radi o glavi - navodi izvor "Novosti". - Sve je osmišljeno uz pomoć pojedinih službenika ANB, koji su i sami bili gosti na Zvicerovoj slavi. Interesantno, u isto vreme sprečen je napad i na Slobodana Kašćelana, koji pored Zvicera slovi za vođu "kavača".

Da bi "ravnoteža" bila potpuna u ta tri dana "sprečena" je i livkidacija jednog od prijatelja suprotne, "škaljarske strane". Iza rešetaka se našao, prema operativnim podacima, Belivukov "vojnik", Kraljevčanin Lazar Ilić. On je uhapšen sa svojim sugrađaninom Strahinjom Savićem. Srbija je za Ilićem raspisala poternicu zbog sumnje da je oktobra prošle godine ubio Aleksandra Šarca u TC "Ušće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir