NOVI DETALJI: Evo šta će biti sa Veljinom "Šilerovom"

E. V. N.

06. 02. 2021. u 10:00

POLICIJA je u petak nastavila da hapsi najbliže saradnike Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za koje postoji sumnja da su vođe nove organizovane kriminalne grupe, kojoj se na teret stavljaju najteža krivična dela.

НОВИ ДЕТАЉИ: Ево шта ће бити са Вељином Шилеровом

Kuća Velje Nevolje i Marka Miljkovića

Lisice su stavljene Milošu Đukanoviću, Predragu Jankoviću Pesku i Marku Milosavljeviću Bojketu. Tokom hapšenja Đukanović je bio u društvu sekretara državnog veća tužilaštva Tome Zorića i zamenika drugog javnog tužioca Milice Ljubičić.

Ovu akciju u petak su izveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije. Kako se sumnja ova trojka je "upravljala" Belivukovim kriminalnim poslovima u Južnom Banatu. Konkretno, Đukanović je bio zadužen da rukovodi Fudbalskim klubom Dinamo iz Pančeva, koji je Belivuk pod nejasnim okolnostima preuzeo pre nekoliko godina.

Iza rešetaka su se našli i Janković i Milosavljević, koji važe za produženu ruku Veljka Belivuka u gradu na Tamišu. Pančevo je, posle Beograda, bilo na najvećem udaru kriminalne ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mareta i njihovih saradnika. Ova mafijaška grupa, bliska "kavačkom" kriminalnom klanu, reketirala je građevinske preduzetnike i druge biznismene.

- Imali su razrađen sistem rada - navodi izvor "Novosti" iz istrage. - Kad vide da neko zida zgradu, sa desetak automobila upadali su na gradilište. Tražili su gazdu, a ako on nije tu, naređivali su da odmah dođe i čekali ga. Kada bi stigao, jedan od kriminalaca bi pozvao Belivuka na telefon i pustio ga na spikerfon. Biznismenu je sve bilo jasno posle nekoliko reči. Tog trenutka ostajao bi bez dva ili tri stana. Dokumentacija je bila spremna i na licu mesta je morao da prepiše stanove na nove vlasnike.

Novi vlasnici su bili Belivukovi i Miljkovićevi najbliži saradnici. Oni koji bi odbili da potpišu, završavali su u bolnici. I ne samo oni, nego i njihova deca. U strahu od Belivuka, koji je bio blizak sa određenim policijskim rukovodiocima u MUP Srbije, niko od njih nije smeo da prijavi slučaj.

NAŠLI TRAGOVE KRVI U VRČINU

KAKO "Novosti" saznaju, policija je tokom dana pretresla dve kuće u Vrčinu, nedaleko od Beograda, koje su služile kao "štekovi" Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njegovoj ekipi. Prema nezvaničnim informacijama, pronađeni su dokazi, kao i tragovi spaljivanja. Reč je o uklanjanju tragova. Navodno, određeni dokazi pronađeni su i u samim objektima. Policija je došla i do bioloških tragova. Utvrđuje se da li je reč o krvi i čijoj.

Pored vlasništva nad fudbalskim klubom, stanovima u novoizgrađenim objektima, Belivukova banda se "bacila" i na otimanje oranica i voćnjaka. Zbog toga je u petak u Mesnoj zajednici Banatski Brestovac, na samo nekoliko kilometara od Pančeva, oduzeta dokumentacija vezana za preprodaju državne zemlje i placeva.

Paralelno sa rasvetljavanjem brojnih ubistava, otmica, iznuda i reketiranja, policija utvrđuje i šta je sve ova grupa stekla otimanjem, ali i kupovinom novcem stečenim kriminalom.

- Vrlo brzo, već za koji dan, biće doneto rešenje o privremenom oduzimanju imovine - navodi naš sagovornik. - Ne samo kada je reč o onome sa čime raspolažu Belivuk i Miljković, već i ostali članovi grupe. Biće zaplenjena i dva zdanja, "mala Šilerova", kako su ih krstili mediji, ali i brojni stanovi, vikendice i zemljište.

U ovom trenutku poseban fokus kriminalističkih operativaca i forenzičara je na vikendicama u delu planine Rudnik. Nedaleko odatle je uhapšen i sam Belivuk, koji je krenuo, kako se pretpostavlja u uklanjanje tragova.

- U dvorištima ovih kuća zatečena su metalna burad u kojima je svašta nešto spaljivano - objašnjava naš sagovornik. - Pronađeni su brojni dokazi. Poslato je sve na veštačenje i čekaju se nalazi evenutalnih bioloških tragova i DNK.

Na analizu je poslat i veliki broj vozila, koje je koristila Belivukova "vojska". U njima je, takođe, pronađen veliki broj tragova.

- U fokusu su i neki auto-otpadi - kaže nam sagovornik. - Nestalo je desetak osoba, za koje postoji osnovana sumnja da su ih Belivuk i ekipa ubili. Ne samo što se njima izgubio svaki trag, već i njihovim vozilima. Među njima je i jedna "blinda". Reč je o opasnoj bandi, ali dokazi protiv njih su neoborivi.

Policija je došla i do određenih saznanja da je ova kriminalna ekipa planirala još jedan niz brutalnih likvidacija. Na njihovoj meti bi se našli pripadnici razbojničke grupe "Pink Panteri". Oni su se za jednog od njih već "pobrinuli". U ovom trenutku ne zna se sudbina Milana Ljepoje, koji je nestao u Beogradu pre nekoliko nedelja.

- Imamo operativni podatak da su Belivuk i Miljković od Radoja Zvicera dobili zadatak da "eliminišu" ne samo Ljepoju, već i druge "pantere" - ističe izvor "Novosti". - Prema informacijama do kojih smo došli tokom istrage Zvicerovog ranjavanja u Kijevu i razmene podataka sa ukrajinskom policijom, postoje indicije da je Ljepoja povezan sa dvojicom napadača, inače Nišlijama. On ih je, navodno, angažovao za egzekuciju u glavnom gradu Ukrajine.

Reč je o Petru Jovanoviću i Milanu Brankoviću, koji su se sa Ljepojom družili i u gradu na Nišavi, odakle i traje njihovo poznanstvo. Neke informacije govore da je Zvicer podatke o ulozi "pantera" u planiranju i organizovanju njegove smrti dobio od svojih veza iz ukrajinske policije.

Iako teško ranjen, on se oporavio, a po povratku u Kotor ugostio je Belivuka i Miljkovića. Tu je, pored ostalih, pao i dogovor o sledećim egzekucijama. Za neke od tih ubistava, planirano je da se izvedu snajperom, pa su neki od Belivukovih "vojnika" redovno vežbali nedaleko od Pančeva.

KOVERAT PUN PARA OD BRATA BEGUNCA

NEPOSREDNO pre susreta sa Tomom Zorićem, sekretarom državnog veća tužilaca, Miloš Đukanović se sastao sa Filipom Stojićem, preduzetnikom iz Pančeva, i od njega uzeo koverat sa parama. Reč je o rođenom bratu Strahinje Stojića, koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica zbog pokušaja ubistva. Stojić je stari znanac srpske policije. U njegovom obimnom dosijeu su krivična dela nelegalno držanje oružja, nasilničko ponašanje, napadi na policijske službenike, pucnjava, ranjavanje... Pripadnici SBPOK sada istražuju iz kog razloga je Stojićev brat Filip dao novac Đukanoviću. Jer, kako tvrde, u opusu krivičnih dela kojima se bavila mafijaška ekipa okupljena oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića jeste i "skidanje" poternica za novac.

RAZGOVOR O NASTAVKU AKCIJE

SEDNICA Saveta za nacionalnu bezbednost trebalo bi da bude održana u subotu, najavila je savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević. Ona je rekla da će se na tom sastanku razgovarati o nastavku policijske akcije u kojoj je uhapšeno 19 osoba, Veljko Belivuk i pripadnici njegove grupe.

- Mislim da će se razgovarati o nastavku ove akcije. Predsedniku će, verovatno, biti predstavljene sve informacije do kojih su istražni organi došli u poslednjih 48 sati - rekla je Vasiljevićeva. Ona je navela da je Srbija odlučna da se do kraja obračuna sa organizovanim kriminalom, da su to na početku svojih mandata rekli i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, kako bi se građanima ponudila sigurna i bezbedna budućnost.

ZORIĆ: IŠAO SAM PO KIRIJU

TOMO Zorić je za medije izjavio da je tačno da je bio u društvu Miloša Đukanovića, ali da ne zna o čemu se radi, jer je reč o mladiću kojem on iznajmljuje stan:

- Sa saradnicom sam otišao u jedan restoran u Pančevu, gde smo se našli sa njim kako bih preuzeo račune i kiriju od njega. Oko šest meseci mu izdajem stan, koji je u vlasništvu moje majke. Ne znam čime se on bavi, reč je o fudbaleru, ostalo ne znam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NINOSLAV CMOLjIĆ, V. D. NAČELNIKA SBPOK

PRONAĐENI ORUŽJE I NARKOTICI

POLICIJA će nastaviti da radi na prikupljanju dokaza protiv organizovane kriminalne grupe koju je predvodio Veljko Belivuk, ali i svih drugih kriminalnih grupa koje ugrožavaju bezbednost građana, izjavio je u petak v. d. načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Ninoslav Cmolić. On je istakao da ovde nije reč o navijačima već o kriminalcima i dodao da je prilikom pretresa na više lokacija u Srbiji, od kojih su neke bile prostorije date na korišćenje pripadnicima ove grupe na stadionu Partizana, policija između ostalog pronašla narkotike, oružje, kao i materijalne i biološke tragove, bitne za dalju istragu.

- Cilj nam je bio da prikupimo validne materijalne dokaze kako bi osobe koje su uhapšene sklonili sa ulice na duži vremenski period, odnosno da olakšamo posao tužilaštvu i obezbedimo dovoljno dokaza da presude ne bi pale na sudu. Nastavićemo i sa novim akcijama i dokazaćemo da niko nije jači od države - rekao je Cmolić.

NENAD STEFANOVIĆ, PREDSEDNIK UDRUŽENjA SUDIJA

OTKRITI I POMAGAČE

PREDSEDNIK Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović očekuje da dalja istraga kriminalnih aktivnosti grupe Veljka Belivuka bude usmerena na pomagače, odnosno one koji su osumnjičenima pružali logističku podršku.

- Takođe i na one koji su na drugi nezakonit način pogodovali osobama za koje se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, konkretno na pojedine pripadnike policije, bezbednosnih službi, ali i na pravosuđe - precizirao je Srefanović. - Grupa Veljka Belivuka, uz poštovanje pretpostavke nevinosti, za sada nema uhapšenih pripadnika državnih organa, ali postoje indicije da su imali podršku pojedinih pripadnika bezbednosnih službi i policije zbog načina prikrivanja izvršenih krivičnih dela.

ALEKSANDAR STEVANOVIĆ, STRUČNjAK ZA KRIMINOLOGIJU

ŠALjE SE PORUKA SVIMA

HAPŠENjE Veljka Belivuka i članova njegove grupe dobar je signal za obračun države sa organizovanim kriminalom - ocenio je Aleksandar Stevanović, iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja. On je naglasio da se sa akcijama tog tipa mora nastaviti, jer organizovani kriminal predstavlja kancer društva.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da slede nova hapšenja, Stevanović kaže:

- S obzirom na to da je ovo vruća tema, šalje se poruka svima. U toj kriminalnoj grupi nisu samo oni koji su uhapšeni, to je kao piramida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!