DEČAK STRADAO ZBOG IZAZOVA NA TIK-TOKU? Istraga o smrti dečaka u Rakovici, koji je u utorak pronađen u svojoj sobi obešen o krevet

S. V. - A. Z. K.

27. 01. 2021. u 21:21

DEVETOGODIŠNjI Đ. S., koji je u utorak uveče pronađen obešen u svojoj sobi u Ulici Bože Baucala u beogradskoj Rakovici, prema nezvaničnim informacijama, navodno je nastradao zbog izazova koji je preplavio društvenu mrežu "Tik-tok".

ДЕЧАК СТРАДАО ЗБОГ ИЗАЗОВА НА ТИК-ТОКУ? Истрага о смрти дечака  у Раковици, који је у уторак пронађен у својој соби обешен  о кревет

Zgrada u kojoj je živeo nastradali dečak / Foto M. Anđela

U toj opasnoj igri deca, navodno, uz pomoć kaiša, marame ili trake stežu vrat dok ne padnu u nesvest. Policija, međutim, i dalje istražuje da li je reč o samoubistvu ili nesrećnom slučaju.

Tragedija se dogodila dok su mališanovi roditelji bili u prodavnici sa mlađim detetom. Kada su se vratili, vrata su bila zaključana, a dečaka nisu mogli da dozovu.

Kako se nezvanično navodi, Đ. S. su obešenog o krevet pronašli pripadnici policije i vatrogasci, koji su morali da razvale prozor kako bi došli do njega. Lekari su pokušali da reanimiraju mališana, ali su, nažalost, mogli da samo da konstatuju smrt.

U naselju u kom je mališan živeo sa roditeljima u sredu je vladao muk. Pojedine komšije saznale su za ovu tragediju tek iz medija, a oni koji stanuju u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se dogodila tragedija, ispričali su nam da je nesrećni otac vrištao od bola.

- Ta porodica se doselila pre nekoliko godina iz Žarkova u ovaj stan. Kako smo čuli, nasledili su ga od neke bake. Bilo je potresno kad smo čuli oca i majku kako zapomažu - ispričala je jedna komšinica.

Ukoliko se dokaže da je još jedno dete nastradalo zbog izazova sa društvene mreže, koja je popularna među decom i tinejdžerima, nameće se pitanje kako ograničiti takve sadržaje i zašto se najmlađi odlučuju na učestvovanje i snimanje u igri koja može da ima opasne posledice po zdravlje.

Klinički i dečji psiholog dr Vlajko Panović objašnjava, za "Novosti", da roditelji moraju da obrate pažnju kada deci kupuju telefone i uređaje sa moćnim konfiguracijama, i da budu svesni opasnosti koje tehnika i internet sa sobom nose.

- Naša deca žive u vremenu pomerenih vrednosti, gde se reči i obećanja ne održavaju, u potpunoj nesigurnosti i relativizaciji u društvu, školi i na ulici - kaže dr Panović. - Savetujem roditeljima da, kao što vode računa o tome šta deca jedu, budu prisutni u njihovim životima i kad odabiru vizuelne i emocionalne sadržaje koji se talože u dečjim glavama. Važno je da majke i očevi shvate da na društvenim mrežama ima previše zabave, bolesnih, perverznih, opasnih i satanističkih sadržaja. Vrlo je bitno da roditelji filtriraju sadržaje koje njihovi mališani konzumiraju, tako što će da razviju odnos sa decom.

To znači, ističe naš sagovornik, da oni treba da sede sa ćerkama i sinovima, da zajedno komentarišu ili da puste decu da iskažu svoje utiske o tim sadržajima, a ne da im dele savete kao što većina roditelja radi.

- Radost je osnova igre, a u video-igrama i mnogim sadržajima koji se nude nema radosti. Tamo ima samo uzbuđenja i pohlepne potrebe da se ponove radnje, da se što više konzumiraju kako bi se razvili moć, entuzijazam, neko takmičenje sa virtuelnim, ali nema radosti, jer izostaje direktan susret sa drugim bićem. Moj savet roditeljima je: da razumeju tu realnost, da shvate prirodu i moć tehnike kojoj ne možemo da se suprotstavimo. Edukacija je najvažnija, da sede sa svojom decom, pitaju ih šta se tamo dešava i tako pomognu da formiraju svoj vrednosni put. A ne da im brane, otimaju, uzimaju, vrište ili da ih mole.

UPOZORENjA NA "BLEKAUT"

MNOGI korisnici društvene mreže "Tik-tok" upozoreni su da ne učestvuju u opasnom izazovu koji se u poslednje vreme širi na ovoj platformi. Kao i mnogi prethodni izazovi na mrežama, i ovaj navodi korisnike da izvode po život opasne zadatke koji mogu imati i fatalne posledice.

Takozvani "blekaut" izazov već je odneo nekoliko žrtava. Prvo je, prošle nedelje, jedna desetogodišnja devojčica iz Palerma smrtno nastradala u takozvanoj "igri gušenja", stežući kaiš od bademantila oko svoga vrata. Slična nesreća dogodila se u ponedeljak devetogodišnjem dečaku u Trinidadu.

ONLAJN POKUŠAJ SAMOUBISTVA

DOKTOR Panović podseća na slučaj koji se dogodio pre nekoliko godina, kada je policija sprečila samoubistvo tinejdžerke iz Mladenovca, koja je danima bila u onlajn komunikaciji sa dečakom iz Bukurešta. On je pokušao da oduzme sebi život.

- Policija ga je sprečila da se ubije, a tokom ispitivanja otkrio je nadležnima da je komunicirao sa devojkom iz Srbije. Tamošnja policija je odmah kontaktirala sa našom, koja je uspela da pronađe devojku koja je planirala da sebi oduzme život očevim pištoljem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!