ODBIJEN ZAHTEV: Hag ne da ni Kunarcu da izađe na slobodu

S. J. M.

04. 01. 2021. u 14:07

PREDSEDNIK Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus poslednjeg dana prošle godine odbio je zahtev srpskog osuđenika Dragoljuba Kunarca za uslovno puštanje na slobudu, iako je u zatvoru odležao više od dve trećine kazne.

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ: Хаг не да ни Кунарцу да изађе на слободу

Foto: EPA

Ađijus je naveo da se konsultovao sa sudijama Teodorom Meronom i Liom Mutogom i da obojica smatraju da Kunarčev zahtev treba odbiti, što je samo učvrstilo i njegov stav. Obrazložio je da bez obzira što ima pravo na raniji izlazak iz zatvora, Kunarac nije u dovoljnoj meri demonstrirao da se rehabilitovao, a težina njegovih zločina ne ide na ruku prevremenom puštanju na slbodu. Takođe, nema ni humanitarnih razloga za drugačiju odluku, naveo je Ađijus.

Ovo je praktično prepisano obrazloženje sudije Merona koji je 2017. godine takođe odbio prvi zahtev Kunarca za prevremeno puštanje. Dragoljub Kunarac u zatvru je od 1998. godine, kada se dobrovoljno predao Haškom Tribunalu. Tri godine kasnije osuđen je na 28 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjene u Foči 1992. i 1993. godine. Kaznu izdržava u zatvoru u Nemačkoj.

Kunarac je pravo na prevremeno puštanje stekao još 2016. godine. Međutim, u poslednje vreme čelnici suda u Hagu ne dozvoljavaju nijednom Srbinu da izađe iz zatvora posle dve trećine izdržane kazne, iako je to do skoro bila uobičajena praksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!