KRAĐA ZLATA TAPKA U MESTU: Postupak protiv osumnjičenih za pljačku u rudarsko-topioničarskom basenu Bor

V. Đ.

26. 09. 2020. u 09:40

NI posle više od dve godine otkako su uhapšena sedmorica Borana, osumnjičenih da su iz Rudarsko-topioničarskog basena krali zlato, nije okončana istraga koja se protiv njih vodi u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

КРАЂА ЗЛАТА ТАПКА У МЕСТУ: Поступак против осумњичених за пљачку у рударско-топионичарском басену Бор

Foto arhiva

Postupak je započeo u maju 2018. godine kada su privedena četvorica radnika RTB - I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45), kao i S. S. (42), bivši radnik "Zlatare", i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća "Zaštita", koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Kako saznajemo, u Tužilaštvu postupak protiv osumnjičenih "miruje", jer je zamenik tužioca, koji je vodio slučaj, otišao u penziju. U međuvremenu, predmet je dodeljen drugom zameniku, ali istraga do danas nije nastavljena.

Iz "Zlatare" je, po dokumentaciji u koju su "Novosti" imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo skoro 900 kilograma zlata, vrednog blizu 37 miliona dolara.

- Trag zlata se postepeno gubi još od 2010. godine - navodi naš izvor blizak istrazi. - Postoje indicije da su u tom periodu nestale oko tri tone tog metala vrednog gotovo 120 miliona evra.

Kupio auto od 30.000 evra

JEDAN od osumnjičenih za krađu zlata iz tadašnjeg RTB, nedavno je, navodno, kupio auto vredan oko 30.000 evra.

Drugi je, donedavno, bio glavni finansijer jednog seoskog fudbalskog kluba.

Prema informacijama do kojih su došle "Novosti", tokom dosadašnje istrage, jedan od osumnjičenih, navodno je, za sumu od tri miliona evra, kupio udeo u jednom hotelu čija je gradnja započela na Kopaoniku. On je, nezvanično saznajemo, preko posrednika, stupio u kontakt sa investitorom koji je počeo da gradi hotel, ali mu je navodno bio potreban partner da završi posao, jer se, u međuvremenu, našao u dugovima.

- Tada ga je osumnjičeni za krađu zlata iz RTB pitao koliko ceni hotel, na šta je vlasnik odgovorio da bi mu, "u viđenom stanju, bilo potrebno još tri miliona evra" - kaže nam izvor upoznat sa slučajem. - Osumnjičeni je kazao da je on zainteresovan, da je video hotel i da transakciju mogu da završe već sutradan. Ali, ne zna se da li je do te transakcije i došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)