KO LOBIRA ZA USLOVNI OTPUST SUROVIH UBICA? Reakcija Igora Jurića na ekspertski skup o doživotnoj robiji održan juče u Beogradu

S. J. M.- V. C. S.

26. 09. 2020. u 07:13

KO i zbog čega ruši zakon mog deteta? Kome smeta pravda? Kome smetam ja? Braniću životom!

КО ЛОБИРА ЗА УСЛОВНИ ОТПУСТ СУРОВИХ УБИЦА? Реакција Игора Јурића на експертски скуп о доживотној робији одржан јуче у Београду

Foto privatna arhiva

Ovako se Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" juče obratio javnosti na "Tviteru", tvrdeći da se radi na tome da se odredbe Krivičnog zakonika vezane za doživotnu robiju izmene.

Njegovo nezadovoljstvo, kako kaže, za "Novosti", izazvao je ekspertski sastanak održan juče u Beogradu, kom su prisustvovale sudije, tužioci, profesori, advokati i predstavnici Ministarstva pravde, i na kojem se ozbiljno "lobiralo" da se za najteža krivična dela ukine kazna doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust.

Prema takozvanom Tijaninom zakonu, odnosno poslednjim izmenama KZ, jedna od odredbi predviđa da pravo na uslovni otpust posle 27 godina nemaju oni koji su počinili teško ubistvo, silovanje, kao i obljubu nad nemoćnim licem, sa detetom ili zloupotrebom položaja.

- Mi kao Fondacija, koja se godinama borila za takav propis, nismo pozvani na sastanak - kaže nam Jurić. - Kako sam čuo, neki su se usprotivili promeni te odredbe, ali su bili u manjini. Ja ću im samo poručiti da ću se ozbiljno boriti da se ta stavka ne ukine.

TINTOR: PLjUŠTAĆE PREDSTAVKE

NIJEDNA tema ne bi smela da bude tabu i niko ne sme da ima tapiju na nju i isključi svako drugo mišljenje - kaže Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda, koji je učestvovao na skupu.

- U raspravi se moglo čuti da je naše normativno rešenje suprotno praksi Evropskog suda za ljudska prava i da ćemo imati predstavke zbog kršenja Konvencije. Stručna javnost mora da ukaže na to zakonodavcu.

Ekspertski skup o doživotnoj kazni organizovali su Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, u saradnji sa Ministarstvom. U zaključcima se navodi, između ostalog, da prema međunarodnim standardima KZ treba da predvidi instrumente kojima se omogućava uslovni otpust svakom osuđenom na doživotni zatvor, ukoliko ispunjava zakonske i druge uslove. Druga alternativa je da se uvede vanredni pravni lek - da osuđeni može da podnese zahtev za vanredno ublažavanje kazne.

Foto arhiva

- Ova konferencija jedan je u nizu stručnih skupova na kojima se razmatra naš krivičnopravni sistem - kaže državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić. - Niko nema nameru da ukida kaznu doživotnog zatvora, naročito s obzirom na to da je počela da se primenjuje 1. decembra 2019. Ministarstvo je razmatralo njeno uvođenje i pre nego što je Fondacija "Jurić" podnela inicijativu. I dalje ćemo stajati na strani dobrih zakonskih rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024