TRAŽI SE HITNA ZAŠTITA ZA SVEDOKE: Advokati strahuju za živote onih koji treba da svedoče protiv terorista OVK

Vojislava Crnjanski Spasojević

10. 09. 2020. u 11:31

NI dva dana pošto je maskirani čovek sa kačketom i naočarima doneo Organizaciji veterana tzv. OVK u Prištini paket sa 4.000 dosijea, koja su navodno "procurila" iz Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, i najavio da će doneti još 7.000 - reakcije nadležnih nema.

ТРАЖИ СЕ ХИТНА ЗАШТИТА ЗА СВЕДОКЕ: Адвокати страхују за животе оних који треба да сведоче против терориста ОВК

Foto: Printskrin

I iz suda u Hagu, i iz Specijalnog tužilaštva "Novostima" je rečeno da ne žele da komentarišu ovu vest.

Javnost, a što je mnogo važnije, ni svedoci ne znaju da li je predata dokumentacija verodostojna, da li se u njoj zaista pominju imena svedoka, ni da li je pokrenuta bilo kakva istraga. Porodice stradalih na Kosmetu i advokati složili su se da je u pitanju perfidan postupak zastrašivanja.

- Mi ne znamo da li je otvorena hitna istraga koja bi pokazala da li je neko iz Specijalnog suda izneo eksterni hard disk sa podacima, koji su posle odštampani, ili je sve loše odigrana predstava - kaže advokat Goran Petronijević. - Ukoliko su dokumenti snimljeni, jer sigurno u papirima nisu izneti iz suda, istraga bi trebalo da pokaže ko je insajder. Ali još važnije je da svedoci i njihove porodice odmah budu stavljeni pod zaštitu Euleksa, a to se još nije dogodilo.

UBIJEN SVEDOK PROTIV LjIMAJA


NEMAČKI publicista i vladin savetnik Martin Hajperc je u svojoj knjizi o Kosovu opisao kako se svedoka rešavao i Haradinajev ratni drug, jedan od vođa OVK, Fatmir Ljimaj, koji je zverski mučio i ubijao srpske civile u selu Klečka. Glavni svedok optužbe, nekadašnji nadzornik logora, detaljno je dokumentovao zločine, ali je u Duizburgu, gde se skrivao u okviru programa zaštite svedoka, nađen mrtav u parku kod Esenberškog jezera. Posle toga je sud obustavio postupak protiv Ljimaja.

Petronijević dodaje da, ukoliko ima sumnje prema nekome, onda to jeste Specijalno tužilaštvo, jer se već kompromitovalo pre oko mesec dana. Tužilac je tada objavio kako je protiv aktuelnog predsednika Hašima Tačija, nekadašnjeg lidera OVK, predata optužnica.

- Prekršivši sopstveno pravilo o poverljivosti podataka, tužilaštvo je otvorilo vrata za zloupotrebe. Ne samo da smo svedoci neozbiljnosti i ležernosti i suda i tužilaštva, već treba imati na umu i da je taj sud formiran u vreme bivše američke administracije, za koju znamo kakav je odnos imala prema albanskim liderima na Kosovu - kaže Petronijević.
Za razliku od njega, advokat Toma Fila ne veruje da su dokumenti, pod uslovom da nisu izmišljeni, došli iz Specijalnog suda, već sumnja na tužilaštvo za ratne zločine u Prištini.

- Bile ove kopije verodostojne ili ne, jasno je da je predstava donekle ispunila cilj i pokolebala one koji su se dvoumili da li da svedoče - smatra Fila i dodaje da ne veruje da će neko zbog ovoga odgovarati.

Foto Tanjug

Goran Petronijević

Da pretnje, makar i perfidne, svedocima nisu neozbiljne pokazuju sudbine onih koji su pred Tribunalom u Hagu bili spremni da svedoče protiv Haradinaja. Najslikovitija je sudbina zaštićenog svedoka Kujtima Beriše iz Istinića, kod Dečana, koji je u februaru 2007, pod nerazjašnjenim okolnostima, stradao u Podgorici, u saobraćajnoj nesreći. Istražiteljima iz Haga je dao izjavu 11. maja 2004, u Crnoj Gori, posle čega je bio "nadgledan". U izjavi je potanko opisao brojne zločine Ramuša i njegovog brata Dauta, ali i Ramuševog zamenika Idriza Baljaja. Govorio je o ubistvima srpskih policajaca, ali i Albanaca, nabrajao silovanja Srpkinja, streljanja, najsvirepija zlostavljanja. Posle progona sa KiM, stanovao je sa porodicom u naselju Riversajd, kraj Berana. Dve nedelje pre pogibije dobio je "dobronamerni savet" da nakratko ode u Podgoricu, što ga je koštalo života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna