"SVA MOJA PRIMANJA SU BILA ZAKONITA": Počelo suđenje Darku Šariću - evo šta je rekao na optužbe za pranje novca

N. B.

07. 11. 2022. u 11:33 >> 12:45

OSTAJEM pri svemu što sam ranije govorio. Sva moja primanja su bila zakonita, poslovao sam po zakonu. Za svu imovinu koju sam stekao, plaćao sam uredno porez.

СВА МОЈА ПРИМАЊА СУ БИЛА ЗАКОНИТА: Почело суђење Дарку Шарићу - ево шта је рекао на оптужбе за прање новца

Darko Šarić, Foto Tanjug

Ovo je danas pred tročlanim većem Specijalnog suda rekao Darko Šarić, odgovarajući na optužbe Tužilaštva za organizovani kriminal da je sa još 15 osoba oprao oko 20 miliona evra zarađenih prodajom narkotika. Inače, reč je o drugom po redu suđenje, pošto je prvostepenu presudu, kojom je Pljevljak bio osuđen na devet godina zatvora, a ostali na ukupno 44 godine, ukinuo Apelacioni sud uz naredbu da se ponovi postupak. Tvrdi se da je "prljavi novac" ulagan u kupovinu nekretnina, preduzeća i zemljišta po Srbiji.

- Ja sam u prethodnom postupku osuđen za nešto za šta nisam ni bio optužen, a reč je o preduzeću "Štampa" - rekao je Šarić. - I veštaci su rekli da je sve iz realnih tokova, i da je posle prodaje "Štampe" sve čisto.

Jedan od njegovih advokata je juče istakao da je veštačenjima potvrđeno da je 19.300.000 evra legalnog porekla i da su navedeni konkretni izvori tog novca.

- Sa ovim dokazima svako dalje pitanje je bespredmetno. Svaki cent je legalnog porekla - naveo je advokat.

Prilikom izricanja prvostepene presude, tadašnji predsednik tročlanog sudskog veća, sudija Siniša Petrović je istakao da je sud prihvatio Šarićevu odbranu da je svoje preduzeće "Štampa" prodao "Vacu" 2009. godine, za šta je uplaćeno 30 miliona evra, od kojih je više od 20 miliona evra uplaćeno Pljevljaku.

- Sporno je odakle je novac koji je uložio u tu firmu, a sumnja se da je reč o prljavom novcu, koji pripada grupi koja se u to vreme bavila švercom droge - rekao je obrazlažući prvostepenu presudu sudija Petrović.

Ali, sudije Apelacionog suda su ukidajući tu odluku, između ostalog navele:

- Osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da su razlozi prvostepenog suda potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni u delu obrazloženja gde sud zaključuje da postoji sumnja da novac koji je uložen u preduzeće "Štampa sistem" potiče od prodaje opojne droge, te da se radi o prljavom novcu koji pripada grupi koja se u tom vremenskom periodu bavila trgovinom narkotika. Ali, iz pisanih dokaza proizilazi da su radnje vezane za kupovinu i ulaganje u ovo preduzeće preduzimane još tokom 2006. godine, dok iz izreke presude proizilazi da je grupu Šarić oformio tokom 2008. godine, a da su konverzija i ulaganje novca usledili tek 2008, 2009. i 2010. godine.

Prema optužnici, od 2008. pa do 2010. godine, Šarić i ostali su novac navodno zarađen od prodaje kokaina ulagali u kupovinu nekretnina, preduzeća i zemljišta po Srbiji. Period od ranije nije obuhvaćen optužnicom.

Krivicu su negirali i optuženi Radovan Štrbac, Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Stevica Kostić.Naredni glavni pretres, kada će odbranu izneti ostali optuženi zakazan je za 21. decembar.

Inače, Šarić je u međuvremenu pravosnažno osuđen na 14 godina kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Ponovo uhapšen 14. aprila

Šariću je u decembru prošle godine ukinut pritvor, ali je ponovo uhapšen 14. aprila zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića. Nedavno je za ove sumnje podignuta optužnica, koja još nije potvrđena. Tom, novom optužnicom, obuhvaćen je i Bojan Stanojković, koji je u bekstvu, a koji je optužen i u postupku za pranje novca. Zbog toga je sudija juče protiv njega odredio pritvor i naredio da se raspiše poternica, kao i da mu se sudi u odsustvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri