PUNIH ŠEST GODINA ČEKAMO DA KAŽU KO JE KRIV: Porodica Milana Brzakovića, koji je nestao posle potonuća broda "Beograd 10" kod Smedereva

J. ILIĆ

17. 11. 2022. u 07:33

- ŠEST godina čekamo istinu, da se označe odgovorni za potonuće, jer ne može brod biti kriv, već oni koji su ga pustili da plovi u katastrofalnom stanju, a za porodicu najstrašnije što tela mog brata još nigde nema - kaže, za "Novosti", Željko Brzaković, brat nastradalog Milana Brzakovića (39), zapovednika samohotke "Beograd 10", koja je potonula na Dunavu kod Smedereva 2. novembra 2016.

ПУНИХ ШЕСТ ГОДИНА ЧЕКАМО ДА КАЖУ КО ЈЕ КРИВ: Породица Милана Брзаковића, који је нестао после потонућа брода Београд 10 код Смедерева

Teretnjak potonuo na Dunavu u blizini Smederevske tvrđave, Foto N. Živanović

Teretnjak preduzeća "Ivan Milutinović", sa dva člana posade, potonuo je nadomak obale u blizini Smederevske tvrđave. Telo mornara Nikole Kosovca (49) pronađeno je četiri dana kasnije, nekoliko stotina metara od mesta brodoloma, a telo Milana Brzakovića do danas nije pronađeno.

"Beograd 10" je od strane eksperata Uprave za bezbednost plovidbe pregledan dva dana pre brodoloma, kada je utvrđeno da je ispravan i sposoban za plovidbu. Prva verzija bila je da je uzrok potonuća "zamor materijala". Prema poslednjem veštačenju, brod nije bio tehnički ispravan ni sposoban za plovidbu zbog, kako stoji u izveštaju, "postojanja proboja na prednjem levom, pramčanom delu korita u predelu dna, koje je najverovatnije ranije nastalo".

Nikola Kosovac, Foto N. Živanović

Milan Brzaković, Foto N. Živanović

Prva krivična prijava porodica nastradalih protiv odgovornih je odbačena, potom i druga i treća, pa je slučaj od smederevskog, preuzelo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je naložilo novu istragu.

- Kako smo nedavno saznali, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv odgovornih u preduzeću "Ivan Milutinović - PIM" i Uprave za bezbednost plovidbe. Iako mog brata nema i ne možemo čak ni da ga sahranimo, što je najveća tragedija za porodicu, ostaje nada da će istina konačno ugledati svetlo dana - kaže Željko Brzaković.

LAĐARI: JASAN LANAC ODGOVORNOSTI

DA će ovaj slučaj doživeti rasplet pred pravosuđem očekuju i kolege iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

- Šest godina od tragedije, još nisu osuđeni odgovorni za potonuće i pogibiju lađara i pored dostavljenih dokaza, jasnog lanca odgovornosti i iskustva lađarske prakse. Izgleda da je pravda za radnika i običnog čoveka u drugom planu, i da sudstvo veruje da "vreme leči sve" i da ćemo možda zaboraviti, ali nećemo - navodi se, pored ostalog, u saopšenju ovog udruženja povodom godišnjice tragedije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju