DA LI SU KAMERE SNIMILE TRAGEDIJU? Na skakaonici uvek mora da bude spasilac, snimci se čuvaju nedelju dana

Z. U. - J. D. Lj.

25. 06. 2021. u 21:00

ODGOVORNO tvrdim da krivičnu odgovornost za smrt deteta snosi uprava bazena "Košutnjak", ali i ostali u lancu, jer nije ispoštovana procedura rada skakaonice.

ДА ЛИ СУ КАМЕРЕ СНИМИЛЕ ТРАГЕДИЈУ? На скакаоници увек мора да буде спасилац, снимци се чувају недељу дана

Foto: P. Milošević

Propis jasno navodi da na skakaonici, koja se koristi, mora da stoji spasilac koji pušta jednog po jednog skakača, dok obezbeđenje organizuje penjanje. To se u ovom slučaju nije dogodilo.

Ovo za "Novosti" tvrdi Zvonko Stojisavljević, inženjer zaštite na radu, povodom tragedije na bazenima "Košutnjak", kada je smrtno stradao Nemanja Subotić (15), i dodaje:

- Sem toga, spasilac na skakaonici ne dozvoljava skok dok prethodni skakač ne ispliva. Takođe se najstrže zabranjuje grupno skakanje. Sve ovo lepo piše, ali uprava i direktor bazena to očigledno ne znaju. Javno zahtevam da se istraga vodi profesionalno i da se utvrdi odgovornost svih u lancu.

Foto: Privatna arhiva

Nemanja Subotić

Prema rečima našeg sagovornika, evidentno je da je neprofesionalno odrađen posao i da nisu poštovane propisane mere bezbednosti i zaštite na radu:

- Skakački bazen je dubine pet metara, izgrađen je po svim FIA standardima, na njemu su održana takmičenja skokova u vodu na Univerzijadi. Lekari dobro znaju od čega se dobija pneumonija i pune pluća krvlju, ali od navodne akrobacije sigurno ne, kako tvrdi rukovodstvo bazena "Košutnjak".

Foto Arhiva VN

Zvonko Stojisavljević

Inženjer Stojisavljević navodi da nije tačno da na plivalištu ne postoje kamere, kako tvrdi rukovodstvo, ali je pitanje da li rade. Na osnovu tih snimaka, prema rečima našeg sagovornika, može mnogo toga da se utvrdi:

-Tačno može da se vidi koliko je bilo spasilaca, da li je dežurna medicinska ekipa bila u ambulanti na plivalištu, koliko je bilo članova obezbeđenja, kao i to da li su se u 10.00 stvorili svi zakonom predviđeni uslovi da upravnik otvori plivalište. Snimci se čuvaju na serveru oko nedelju dana i treba ih odmah tražiti. Treba insistirati da policija utvrdi ko je dozvolio upotrebu skakaonice i da li je na njoj bio spasilac.

STROGA PROCEDURA ZA OTVARANjE PLIVALIŠTA

PREMA postojećim propisima, procedura izgleda ovako: upravnik plivališta kontroliše sve pre otvaranja. Ne otvara se plivalište bez lekarske ekipe u ambulanti, bez minimalnog broja spasilaca po bazenu plus rotacije, bez minimalnog broja obezbeđenja, bez blagajnika i garderobera. Ovo se sve koriguje u zavisnosti od broja kupača i to: od 500 do 1.000, preko 1.000, preko 2.000, pa do maksimalnog broja, kada se plivalište zatvara. Sagovornik "Novosti", inženjer Zvonko Stojisavljević, dodaje i da se rukovodstvo bazena "Košutnjak" oglušilo o odluku Apelacionog suda i ukinulo zakonom obavezno mesto lica za bezbednost i zaštitu na radu.

SAHRANA NA BEŽANIJSKOM GROBLjU

OBDUKCIJA nastradalog Nemanje Subotića (na slici) je završena, ali roditeljima nije dostavljen nalaz. On će danas biti sahranjen na Novom bežanijskom groblju.

U međuvremenu, do roditelja stižu različite informacije, doduše nezvanične, o tome kako je nastradao njihov sin. Jedna od njih je i da je u trenutku skoka sa skakonice broj tri, u istom momentu neko skočio sa skakonice broj pet, koja je do tada bila zatvorena. Ne zna se ni ko je "peticu" otvorio, niti da li je bilo obezbeđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista