VOZOM NA SPRAT DO NOVOG SADA: Polovinom marta biće poznato čije će kompozicije saobraćati brzom prugom 200 na sat

Z. R.

01. 03. 2021. u 09:04

BRZOM prugom između Beograda i Novog Sada najverovatnije će saobraćati "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu i da će karta za ovo putovanje koštati oko osam evra, odnosno hiljadu dinara.

ВОЗОМ НА СПРАТ ДО НОВОГ САДА: Половином марта биће познато чијe ће композиције саобраћати брзом пругом 200 на сат

Na šinama, najverovatnije, "Štadlerovi" vagoni

Tender za nabavku tri kompozicije je raspisan u februaru, a rok za njegovo okončanje je 15. mart. Prvi voz u Srbiju bi trebalo da stigne u oktobru. Već krajem godine prvi putnici bi mogli da se provozaju ovom trasom brzinom do 200 kilometara na sat. Procena je da bi putovanje između dva grada trebalo da traje oko 27 minuta.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, voz će biti poput onih koji već saobraćaju u Austriji, na liniji između Beča i Salcburga. Dugi su oko 150 metara i imaju oko 500 mesta za sedenje, a biće u bojama srpske zastave. Predsednik je izjavio da će Srbija imati najlepše vozove u Evropi.

- Popnete se na sprat i pogledate Dunav, pa to nema svet - poručio je Vučić.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je raspisalo javnu nabavku za tri elektromotorna voza. Rok isporuke za prvi je 31. oktobar, a za preostala dva do 31. decembra. U tenderskoj dokumentaciji su navedeni detalji koje vozovi koji će saobraćati prvom brzom prugom u Srbiji, moraju da ispune.

Traži se voz dužine 100 metara, koji će imati minimum 300 sedišta prvog i drugog razreda. Pod i bočni zidovi moraju biti sa grejnim elementima, prozori sa sigurnosnim staklima, a mora ispunjavati i uslove toplotne i zvučne izolacije, kao i spoljno i unutrašnje LED osvetljenje. "Štadlerovi" vozovi na dva nivoa imaju 12 kliznih vrata na električni pogon. U vozovima postoje i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, vaj-faj sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitore za vizuelno obaveštavanje putnika, uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu.

Pre nego što zaduže nova vozila mašinovođe iz "Srbija voza" će proći obuku za upravljanje novim kompozicijama, kao i za održavanje, a organizovaće je firma koja bude izabrana na tenderu. Od tri deonice na trasi brze pruge kroz Srbiju, ruska kompanija "RŽD i nternešnel" gradi onu u sredini, između Stare Pazove i Novog Sada, u dužini od 40,4 kilometra. Prvu deonicu, od Beograda do Stare Pazove gradi kineska kompanija CRSC, koja bi narednih meseci trebalo da počne sa radovima i na delu od Novog Sada ka Subotici. Ukupna dužina brze pruge kroz našu zemlju biće 182,3 kilometra.

Ranije se spekulisalo da ćemo vozove za brzu prugu kupiti iz Kine, a ministar saobraćaja Tomislav Momirović potpisao je sa ambasadorkom Čen Bo i Memorandum o nabavci voznih sredstava sa Kinom početkom januara.

VOZNI PARK

SRPSKIM prugama već saobraćaju "Štadlerovi" vozovi. Kada je, prvi put posle gotovo tri decenije iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, 2014. godine, počela obnova voznog parka, kupljeni su elektromotorni vozovi iz Švajcarske.

VIJADUKT I TUNEL

IZGRADNjA brze pruge između Beograda i Novog Sada košta oko 850 miliona dolara, a radove izvode kineske i ruske kompanije. Deo je projekta železničke saobraćajnice koja bi trebalo da poveže Beograd i Budimpeštu. Ruska kompanija "RŽD internešnel" gradi najzahteviju deonicu od Stare Pazove do Novog Sada na kojoj je i vijadukt Čortanovci sa kojeg će biti najlepši pogled na Dunav, kao i tunel dug 2,2 kilometra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (7)

TRAŽITE IDEALAN VRTIĆ ZA DETE? Imamo rešenje za Vas!