NADVOŽNJAK TEK 2022: Pruga Beograd - Novi Sad napreduje, prečica u Batajnici nije gotova

S. B. MILOŠEVIĆ

10. 02. 2021. u 09:58

MEŠTANI Batajnice, koji su u nedelju protestovali zbog ukidanja pružnog prelaza u naselju Šangaj zbog izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad, nadvožnjak za bezbedan prelaz dobiće tek sledeće godine.

НАДВОЖЊАК ТЕК 2022: Пруга Београд - Нови Сад напредује, пречица у Батајници није готова

Foto Privatna arhiva

Predstavnici JP "Infrastrukture železnice Srbije" objasnili su za "Novosti" da je datum zatvaranja pruge neizvestan, ali kad do njega dođe, žitelji naselja Šangaj biće potpuno odsečeni od centra naselja, osnovne škole, obdaništa i doma zdravlja udaljenih samo 900 metara od rampe. Da bi do njih došli, moraće da kruže najmanje 20 kilometara.

Gradnja nadvožnjaka nije planirana u sklopu gradnje pruge, jer je ranijim planom taj posao preuzela na sebe Gradska direkcija za građevinsko zemljište. Nadvožnjak je trebalo da bude završen pre planiranih radova na pruzi i njenog zatvaranja.

RADE I ULICU

OVDE će biti izgrađen betonski nadvožnjak dužine oko 285 metara, širine 12,5 metara, koji je predviđen da premosti prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju. Pored nadvožnjaka, predviđena je rehabilitacija i proširivanje oko 350 metara državnog puta koji prolazi pored naselja Šangaj sve do raskrsnice sa Ulicom Branka Živkovića. Zajedno sa nadvožnjakom, ovim projektom je obuhvaćeno preko 1.400 metara saobraćajnica.

- Direkcija je nakon sprovedenog tenderskog postupka, donela odluku o izboru izvođača za izgradnju nadvožnjaka. Ugovor će biti potpisan sa grupom ponuđača koju predvodi preduzeće "Unogradnja". Neto vrednost ugovora iznosi 643 miliona dinara. Ugovoreni rok za izvođenje je 300 dana. Nakon sprovođenja neophodnih procedura za potpisivanja ugovora i dobijanja neophodnih dozvola za izvođenje radova, očekuje se da će radovi početi u martu - navode za "Novosti" u Direkciji.

Ovim radovima, kako kažu, stvoriće se uslovi da se trajno reši problem postojećeg pružnog prelaza u nivou preko četvorokolosečne pruge u Batajnici, koji je godinama bio veliki bezbednosni i saobraćajni problem.

IMALI RAZUMEVANjA

IZ JP "Infrastruktura železnica Srbije" kažu da su već pokazali puno razumevanje za probleme stanovnika naselja Šangaj. Zato su se radovi na postojećem putnom prelazu u okviru izgradnje pruge za velike brzine proteklih meseci odvijali fazno, bez njegovog potpunog zatvaranja za drumski saobraćaj, iako je projektom bilo predviđeno drugačije.

Ipak, do njegove izgradnje građani su osuđeni da obilaze 20 kilometara preko Busija, Vojke i Nove Pazove do centra Batajnice. Druga mogućnost je da preko Ugrinovaca i Dobanovaca, što je malo kraća ruta, izađu na auto-put na Novi Sad kod pumpe "Crnomarković". To znači da će se umesto jednog, voziti 20 kilometara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)