PREIZUMANJE KOMERCIJALNE DO KRAJA GODINE: Ministar Siniša Mali najavio završetak transakcije NLB banke

B. Ca.

15. 10. 2020. u 15:34

SLOVENAČKA Nova ljubljanksa banka - NLB će do kraja godine završiti transakciju preuzimanja Komercijalne banke. Ovo je danas izjavio Siniša mali, ministar finansija i dodao da je državi već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu.

ПРЕИЗУМАЊЕ КОМЕРЦИЈАЛНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Министар Синиша Мали најавио завршетак трансакције НЛБ банке

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, isplata zaostalih dividendi je jedan od uslova za zatvaranje transakcije. Kako je Mali rekao, u budžet Srbije treba da se slije oko 400 miliona evra od privatizacije Komercijalne banke.

Od dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, kako kaže, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu. Mali je podsetio da je NLB banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu banku i istakao da se ta transakcija polako približava kraju.

- Najveći deo saglasnosti iz celog regiona je već pribavljen i ostaje još samo saglasnost Evropske centralne banke i na osnovu toga saglasnost NBS - kaže Mali. - Očekujem da ćemo u narednih par nedelja i te saglanosti dobiti kako bi završili i zatvorili transakciju do kraja godine.

Prema njegovim rečima, ta privatizacija će biti značajna za budžet države, jer se i od tog novca podižu plate i penzije.

- Očekujem da se ova transakcija završi i da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do kraja godine i onda država ostaje samo sa jednom bankom u svom vlasništvu, Bankom Poštanska štedionica - rekao je ministar. Privatizacija Komercijalne banke bila je deo sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati više od 450 miliona evra, pošto će dobiti prihod od kamate po stopi od dva odsto godišnje za period od 1. januara 2020. koje je NLB obavezna da isplati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024