NALEPNICE ZA TROTINETE NA 152 LOKACIJE ŠIROM SRBIJE: Od 15. juna ova vozila neće moći u saobraćaj bez registracije

E.B.T.

11. 04. 2024. u 17:00

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja objavila je na svom zvaničnom internet sajtu spisak lokacija na kojima se podnosi zahtev za izdavanje i postavljanje nalepnice za trotinete. Ova lista obuhvata 152 prijemna mesta u 80 gradova i opština.

НАЛЕПНИЦЕ ЗА ТРОТИНЕТЕ НА 152 ЛОКАЦИЈЕ ШИРОМ СРБИЈЕ:  Од 15. јуна ова возила неће моћи у саобраћај без регистрације

Foto P. Mitić

Vlasnici električnih trotineta imaju vremena do 15. juna da registruju svoja vozila, a naknada za nalepnicu iznosi 2.060 dinara. Na osnovu cenovnika koji je objavljen u Službenom glasniku, usluga izdavanja nalepnice košta 1.560 dinara, dok za obrazac treba platiti 500 dinara.

Od 15. juna samo će trotineti sa važećom registracijom moći da učestvuju u saobraćaju. Početkom marta donet je pravilnik koji reguliše način izdavanja, vođenje evidencije, izgled i način postavljanja nalepnica, a njegova primena počela je 5. aprila.

Kako ističu u Agenciji, poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija lakog električnog vozila. Na taj način su trotineti prepoznati u zakonodavstvu, i kako dodaju, samo će vozila koja ispunjavaju propisane uslove moći će da se koriste na srpskim putevima.

Pravilnikom je definisano da vlasnik trotineta podnosi zahtev za izdavanje nalepnice, odnosno potpisanu izjavu na propisanom obrascu. Uz to se prilaže tehnička dokumentacija za lako električno vozilo, fotokopija ili očitana lična karta za građane, a za preduzeća dokaz o upisu u registar pravnih lica, i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060 dinara, od čega usluge izdavanja iznosi 1.560 dinara, dok cena obrasca nalepnice iznosi 500 dinara.

INFORMACIJA I PREKO AMSS

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja navodi da vlasnici trotineta sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i predajnim mestima, mogu dobiti putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs kao i preko kol-centra Auto moto saveza Srbije na broj 1987.

U zahtevu za izdavanje nalepnice, treba navesti lične podatke, ime i prezime, JMBG, datum rođenja, mesto rođenja, podatke o prebivalištu kao i podatke o lakom električnom vozilu. Od navedene papirologije, kako navode u Agenciji, najvažnija je tehnička dokumetacija iz koje se mogu utvrditi marka trotineta, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ta dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta.

Kada se obradi zahtev i utrvdi da lako električno vozilo ispunjava propisane uslove, podnosiocu zahteva se izdaje nalepnica. Ona se postavlja na lako uočljivo mesto, u gornjem delu stupa upravljača trotineta, u zavisnosti od konstrukcije, a nakon toga se fotografišu vozilo i mesto na kojem je postavljena.

U slučaju oštećenja ili uništenja nalepnice, na zahtev vlasnika trotineta može se izdati nova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave