BANJE I PLANINE BIĆE KRCATE: Za predstojeće praznike kapaciteti na najtraženijim destinacijama skoro popunjeni

E. Božić Talijan

20. 03. 2024. u 07:00

NA pojedinim srpskim planinama i u banjama smeštajni kapaciteti su već popunjeni od 50 do 80 odsto za predstojeće prvomajske i uskršnje praznike. Što se tiče inostranstva, najtraženiji su evropski gradovi. Ove godine praznici se nadovezuju jedan na drugi, pa će neki to iskoristiti da otputuju na nedelju dana.

БАЊЕ И ПЛАНИНЕ БИЋЕ КРЦАТЕ: За предстојеће празнике капацитети на најтраженијим дестинацијама скоро попуњени

Foto: G. Šljivić

Kako za "Novosti" kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, sve glavne destinacije u našoj zemlji očekuju punu popunjenost.

- Na Zlatiboru je već rezervisano 80 odsto smeštaja, u Sokobanji više od 55 procenata - navodi Labovićeva. - Ima dosta najavljenih dolazaka iz inostranstva. Takva je situacija na primer u Prolom, Lukovskoj i Kuršumlijskoj banji, gde je oko 50 odsto rezervacija gostiju iz inostranstva, a najviše iz Severne Makedonije.

Ona ističe da punu popunjenost očekuju i Vrnjačka Banja, Vrdnik, Divčibare, Zlatar, Fruška gora i salaši.

U januaru je podeljeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji čija je vrednost 10.000 dinara, a korisnicima će ova državna subvencija dobro doći. Reporteri našeg lista javljaju da se na pojedinim popularnim lokacijama u Srbiji sobe mogu naći i po ceni od 1.000 do 1.500 dinara, dok se noćenje u boljim apartmanima uglavnom kreće od 3.000 do 5.000 dinara.

Kada su u pitanju aranžmani u inostranstvu, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), Aleksandar Seničić, kaže da je velika ponuda kao i interesovanje. Najveći broj će, kako dodaje, obuhvatiti produžene vikende, ali će biti i onih koji će trajati nedelju dana.

- Za predstojeće praznike, kao što je uvek u ovom periodu godine, najpopularnija su putovanja po evropskim gradovima, poput Istanbula, Soluna, Budimpešte, Beča, Praga, severne Italije - navodi Seničić. - U našem okruženju to su Ohrid, Crna Gora. U Bosni i Hercegovini već dve-tri godine imamo veliko interesovanje za Trebinje, Banjaluku, Sarajevo.

AUTOBUSOM JEFTINIJE

DVODNEVNI aranžmani koji se realizuju autobusom u inostranstvu za predstojeće praznike kreću se oko 70 evra, dok za pet-šest dana treba izdvojiti do 200 evra.

- Avionski aranžmani su skuplji - kaže Aleksandar Seničić. - To su obično trodnevni, sa dva noćenja, i kreću se od 390 evra, pa naviše. Sve zavisi od destinacije, broja dana, kvaliteta hotela.

On ističe da je veoma dobra ponuda avionskih aranžmana i da veliki broj redovnih linija realizuje "Er Srbije".

- Nekako su najatraktivnije u ovom periodu godine one malo toplije destinacije, kao što su Valensija, Barselona, Bolonja, Milano, Istanbul - kaže Seničić. - Imaćemo čartere za Egipat i Tunis. Dubai je, takođe, popularan u ovo doba godine. To su destinacije gde već možemo da se kupamo.

DUBAI MOŽE I ZA 220 EVRA

MNOGI vole sami da organizuju svoje putovanje preko poznatih svetskih platformi za rezervaciju smeštaja. Ukoliko se to uradi nekoliko meseci ranije mogu se naći povoljnije ponude. Tako će čitateljka "Novosti" Milica J. iz Beograda sa suprugom, u Dubaiju provesti šest dana za 220 evra po osobi.

- Smeštaj smo rezervisali još krajem prošle godine - kaže naša sagovornica. - Pet noći, šest dana su 100 evra po osobi. Letimo loukost avio-kompanijom, pa je cena karte 120 evra. Tako da smo veoma dobro prošli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024