GDE RADI NAJPLAĆENIJI SRBIN? Evo koliko iznosi najveća plata u Srbiji - Cifra će vas iznenaditi

Novosti onlajn

11. 01. 2024. u 19:27

PROSEČNA zarada (bruto) obračunata za oktobar 2023. iznosila je 119.791 dinar, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 86.738 dinara.

ГДЕ РАДИ НАЈПЛАЋЕНИЈИ СРБИН? Ево колико износи највећа плата у Србији - Цифра ће вас изненадити

Foto: Profimedia

Pritom, kako su naveli iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), najveća prosečna mesečna zarada u zemlji bila je 353.090 dinara, u oblasti računarskog programiranja.

Rast bruto i neto zarada u periodu januar-oktobar 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 15 odsto nominalno, odnosno 1,4 odsto realno. U poređenju sa istim mesecom lane, prosečne bruto i neto zarade za oktobar 2023. godine nominalno su veće za 15,1 odsto, a realno za 6,1 odsto.

Medijalna neto zarada za oktobar 2023. godine iznosila je 67.124 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Dakle, pola.

Ekonomisti često kažu da najbolji pokazatelj plata u Srbiji i jeste upravo medijalna zarada, jer se njom obuhvataju svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac s obračunatim zaradama, umesto da se prosečna zarada izračunava na osnovu reprezentativnog uzorka.

Tu su obuhvaćene zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade mimo radnog odnosa, odnosno ugovori o privremeno-povremenim poslovima. Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Pre primene medijalne zarade, RZS je uzimao zarade koje su isplaćene u izveštajnom mesecu, bez obzira na to na koji se mesec odnose i kada su zarađene. Tako se dešavalo da poslodavac kasni s isplatom zarada i da onda odjednom isplati tri u jednom mesecu i tako veštački povećava stvarnu zaradu.

Koliko iznosi najveća plata u Srbiji

Zanimalo nas je i koje delatnosti su najbolje prošle tokom godine kada je reč o visini plate.

Republički zavod za statistiku, podsetimo, prosečne zarade po oblastima delatnosti izračunava samo na nivou Republike Srbije - ukupno. Tako, prema informacijama koje smo dobili, najveća prosečna mesečna zarada (bruto) u Republici Srbiji, za period januar - oktobar 2023. godine, ostvarena je u Oblasti delatnosti 62: Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti.

Ta zarada, kako su rekli iz RZS za "Blic", iznosi 353.090 dinara.

S druge strane, kada govorimo o opštinama, najveća prosečna mesečna zarada (bruto) za period januar - oktobar 2023. godine, ostvarena je opštini Stari grad i iznosi 204.144 dinara.

Kolike su plate po gradovima?

Poredeći prosečne zarade za oktobar, Bojnik je sa prosečnom neto platom zaposlenih u oktobru 2023. godine u iznosu od 57.128 dinara najsiromašnija opština.

Jablanički okrug je po neto proseku zarada zaposlenih sa 63.910 dinara na poslednjem mestu među okruzima Srbije, a Pčinjski okrug je sa 65.966 dinara na pretposlednjoj poziciji.

Najveći prosek neto plata među regionima ostvarili su zaposleni u Beogradskom regionu, 109.873 dinara, a najveći prosek neto zarada imali su u beogradskoj opštini Stari Grad, 154.915 dinara. Odmah iza nje je takođe gradska opština u glavnom gradu Vračar sa neto prosekom za oktobar u iznosu od 149.563 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)