MINISTARKA POLJOPRIVREDE SUMIRA GODINU ZA NAMA: Agraru 119 milijardi dinara

G. V.

02. 01. 2024. u 15:04

U 2024. godini prioritet će biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju. Kako je rekla ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković,poljoprivrednike ove godine očekuje rekordan iznos agrarnog budžeta od 119 milijardi dinara, kao i da će biti raspoređen kroz različite vrste subvencije. Tokom ove godine počinje i novi IPARD 3 program, za koji je predviđeno blizu 380 miliona evra.

МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ СУМИРА ГОДИНУ ЗА НАМА: Аграру 119 милијарди динара

Foto: Printscreen/Najdomaćin

Ključni izazov za sektor poljoprivrede lane je bio problem sa zalihama proizvoda na domaćem tržištu, usled poremećaja na evropskom tržištu.

- Mi nismo imali mogućnost izvoza naših proizvoda i došli smo u situaciju gde imamo ogromne zalihe. Prvo što očekujete u ratnim uslovima, mislim na sukob u Ukrajini, su nestašice. Mi sad imamo potpuno obrnutu situaciju, prvi put u 2023. godini i to je ono što je bio ključni izazov - rekla je Tanaskovićeva.

Najbitnija sistemska promena u 2023. u poljoprivredi je uvođenje eAgrara. Poljoprivrednici sada imaju kompletan uvid 24 sata u registar poljoprivrednih gazdinstava i u svakom trenutku mogu da se informišu o status svog zahteva za subvencije.

- Od 1. januara 2024. godine, subvenciju po hektaru za biljnu proizvodnju, neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju daju u zakup nekome drugom - najavila je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)