OJAČANO ČELIČNO PRIJATELJSTVO: Ministar Mali potpisao Memorandume sa predstavnikom Kine (FOTO)

Novosti Onlajn

17. 10. 2023. u 18:01

MINISTAR finansija Srbije Siniša Mali saopštio je da je danas u Pekingu sa predsedavajućim Nacionalne komisije za reformu i razvoj Kine Dženg Šanđijem, potpisao Srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj inicijativi za izgradnju Pojasa i puta za period do 2025. kao i dva memoranduma o razumevanju.

ОЈАЧАНО ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО: Министар Мали потписао Меморандуме са представником Кине (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Danas sam u Pekingu, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga, sa predsedavajućim Nacionalne komisije za reformu i razvoj Dženg Šanđiem, potpisao Srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj Inicijativi za izgradnju Pojasa i puta za period do 2025. godine, zatim Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, kao i Memorandum o razumevanju o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje. Ove memorandume vidimo kao mogućnost daljeg unapređenja saradnje sa NR Kinom u okviru inicijative Pojas i Put.

Nakon potpisivanja nekoliko važnih dokumenata između naše dve zemlje, održan je i sastanak predsednika Srbije i NR Kine.

Srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj Inicijativi za izgradnju Pojasa i puta podrazumeva sledeće oblasti saradnje: saobraćaj i javna infrastruktura; poljoprivreda; privreda i trgovina; rudarstvo i energetika; zeleni razvoj; investicije; finansije; obrazovanje; digitalna ekonomija; kultura; omladina i sport; turizam; zdravstvo; bezbednost i zdravlje na radu i upravljanje u slučaju katastrofa; nauka, tehnološki razvoj i inovacije; digitalizacija i eUprava; carinska i poreska uprava; saradnja sa jedinicama lokalne samouprave i drugim oblastima, kao i prateći Aneks liste prioritetnih projekata, koje su predložili nadležni resori.

Kad je reč o prvom Memorandumu, njegov cilj je razmena informacija o politikama i iskustvima u makroekonomiji, industrijskom razvoju, planiranju i održivom razvoju.

Cilj drugog Memoranduma je da promoviše implementaciju projekata industrijske i investicione saradnje kompanija iz obe zemlje na odgovarajućem tržištu i na tržištu trećih strana.

Verujemo da će na ovaj način dodatno biti unapređena zajednička saradnja i ojačano naše čelično prijateljstvo - napisao je ministar Mali na svom Instagram nalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!