SRPSKI PAVILJON NAJBOLJI: Na Sajmu trgovine naša zemlja dobila specijalnu nagradu

E.B.T.

10. 10. 2023. u 17:14

NACIONALNI paviljon Srbije na nedavno završenom Sajmu trgovine i investicija "CIFIT 2023" u kineskom gradu Sjamenu, dobio je specijalnu nagradu i time zvanično proglašen za najbolji paviljon. Ovo je danas saopštila Vlada ističući da je Srbija bila zemlja počasni gost na kineskom CIFIT-u, uz Brazil i Katar, i jedina država kojoj je ova čast pripala dve godine zaredom.

СРПСКИ ПАВИЉОН НАЈБОЉИ: На Сајму трговине наша земља добила специјалну награду

Foto: D. Balšić

Naš paviljon je, prema oceni stručnog žirija, osvojio specijalnu nagradu u konkurenciji pet hiljada paviljona. Kako je komisija objasnila, razlog zbog koga je srpski nacionalni paviljon osvojio nagradu je to što naglašava upotrebu modernih materijala i visoke tehnologije, sa inovativnim dizajnom, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo i nezaboravni vizuelni doživljaj.

- Nagrada dobija još više na značaju kada se uzme u obzir činjenica da je na Sajmu nastupilo više od 100 zemalja, a sam sajam posetilo više od 80.000 privredika, što CIFIT čini najvećim sajmom investicija na svetu – navodi se u saopštenju. - Još jedan razlog što je srpski paviljon bio jedan od najposećenijih je i taj što je imao rotirajuću binu koja je zauzimala središnji deo paviljona i samim tim izazvala najviše pažnje.

Pored toga, u našem paviljonu nalazila se i maketa budućeg BIO4 instituta koja je prikazala kompleks objekata u Beogradu, a koji će kroz nekoliko godina biti centar biotehnologija ovog dela Evrope. Srbija se na CIFIT-u predstavila i sa još tri velika projekta – izložbom „Ekspo 2027“, Inovacionim distriktom u Kragujevcu, kao i mapom investicija za održivi razvoj koju su zajedno izradili Vlada Srbije i UNDP.

Srpsku delegaciju u Kini predvodila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a činili su je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini