"HAJNEKEN" ZA JEDAN EVRO: Holandski pivar prodao svoje pogne u Rusiji

Novosti online

26. 08. 2023. u 00:05

HOLANDSKI proizvođač piva "Hajneken" saopštio je danas da je napustio rusko tržište i prodao sve svoje pivare u Rusiji za cenu od jednog evra.

ХАЈНЕКЕН ЗА ЈЕДАН ЕВРО: Холандски пивар продао своје погне у Русији

Foto Tanjug

“Hajnekenove" pogone je za ovu simboličnu svotu preuzela ruska industrijska grupa "Arnest", koja se obavezala da će u ratama otplaćivati korporativni dug holandskog proizvođača koji iznosi oko 100 miliona evra, prenosi holandski javni servis NOS.

Kako se navodi, "Hajneken" je u Rusiji imao sedam pivara i 1.800 zaposlenih, a odlazak sa ruskog tržišta će ga koštati 300 miliona evra.

Svi proizvodi brenda "Hajneken" već su povučeni sa ruskog tržišta 2022. godine, a proizvodnja i prodaja "Amstela" će biti ugašeni u narednih šest meseci.

"Hajneken" neće pružati nikakvu dalju podršku brendu niti primati prihode, tantijeme ili druge naknade od Rusije.

-Povlačenje sa ruskog tržišta je trajalo mnogo duže nego što se prvobitno očekivalo, ali ova transakcija je obezbedila budućnost naših zaposlenih u Rusiji i omogućila nam da na odgovoran način napustimo ovu zemlju, izjavio je šef "Hajnekena" Dolf van den Brink.

Za razliku od sličnih ugovora koje su zapadne firme poput francuskog "Renoa" sklopile sa svojim ruskom pandanima, u ugovoru između "Hajnekena" i "Arnesta" se ne pominje mogućnost povratnog otkupa, iz čega proizlazi da holandski proizvođač piva ne namerava povratak u Rusiju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)