PRVO PUT OD JANUARA: Cena nafte tipa Brent prvi premašila 88 dolara za barel

P. Z. S. / russian.rt.com

10. 08. 2023. u 18:07

NA AUKCIJAMA u četvrtak, 10. avgusta, cena nafte tipa Brent porasla je iznad 88 dolara za barel prvi put od januara.

ПРВО ПУТ ОД ЈАНУАРА: Цена нафте типа Брент први премашила 88 долара за барел

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki


Stručnjaci kažu da je glavni razlog rekordnog povećanja kotacija za šest meseci rastući deficit na globalnom tržištu ugljovodonika. Zemlje učesnice sporazuma OPEK+, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, nastavljaju da smanjuju proizvodnju i izvoz sirovina, dok potražnja za energetskim resursima u svetu ostaje visoka. Nakon rasta cene Brent-a, raste i cena ruske nafte Ural. Njena cena se već približila 74 dolara po barelu, što je znatno više od gornje granice od 60 dolara koju je odredio Zapad. Po mišljenju analitičara, posmatrana dinamika može imati pozitivan uticaj na stanje budžeta. Kako se kursevi mogu promeniti u bliskoj budućnosti navodi se u materijalu RT.

U četvrtak, 10. avgusta, svetske cene nafte dostigle su šestomesečni maksimum. Tokom trgovanja na berzi ICE u Londonu, cena sirovina benčmarka Brent porasla je za više od 0,6% i u nekom trenutku dostigla 88,09 dolara po barelu. Poslednji put se slična vrednost mogla primetiti 27. januara.

Od početka leta nafta je porasla za skoro četvrtinu. Glavni razlog za uočenu dinamiku bila je sve veća nestašica energetskih resursa u svetu, smatra Igor Juškov, ekspert Finansijskog univerziteta pri Vladi Rusije.

-Na cene uglavnom utiče akumulirani efekat smanjenja obima snabdevanja na globalnom tržištu nafte. To je zbog akcija zemalja koje učestvuju u sporazumu OPEK+, pre svega Rusije i Saudijske Arabije, rekao je sagovornik RT.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!