MAĐARSKA I RUSIJA NASTAVLJAJU SARADNJU: Potvrdili izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“

Novosti online

05. 06. 2023. u 20:50

PREGOVORI mađarskog premijera Viktora Orbana i generalnog direktora ruske državne korporacije „Rosatom“ Alekseja Lihačova o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“ održani su u Budimpešti, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

МАЂАРСКА И РУСИЈА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ: Потврдили изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш“

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, u pregovorima su učestvovali i zamenik „Rosatoma“ Kiril Komarov i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji se ranije sastao sa ruskom delegacijom i izjavio da će uskoro početi pripremni radovi za izgradnju novih blokova.

Ranije je Lihačov rekao da se izgradnja prvog temelja za nove blokove nuklearne elektrane „Pakš-2“ u Mađarskoj sa učešćem Rusije planira za jesen 2023. godine.

Mađarski ministar je krajem marta saopštio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike. Sa svoje strane, ruski vice-premijer je, prema Sijartovim rečima izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, uprkos sankcijama.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra.

Jedina u Mađarskoj nuklearna elektrana „Pakš“ nalazi se 100 kilometara od Budapešta i pet kilometara od grada Pakš. Trenutno se tu proizvodi skoro polovina celokupne električne energije u Mađarskoj, a nakon puštanja u rad dve nove jedinice će se taj udeo udvostručiti. Rukovodstvo Mađarske je više puta naglašavalo da je nuklearna energija način da se osigura energetska bezbednost zemlje.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati