KAKO MLADI U KRUŠEVCU MOGU BRŽE DO POSLA : Šta su najtraženija zanimanja, koji je najkraći put od prakse do plate (FOTO)

S.BABOVIĆ

06. 06. 2023. u 17:16

TRENUTNO je u Kruševcu bez posla 8.000 ljudi, koliko ih je na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, ali šansa za posao među mladima, podvlače stručnjaci, ipak postoji.

КАКО МЛАДИ У КРУШЕВЦУ МОГУ БРЖЕ ДО ПОСЛА : Шта су најтраженија занимања, који је најкраћи пут од праксе до плате (ФОТО)

Foto:S.Babović

Nedavno je u Kruševcu otvoren Džob info centar, koji osim podsticajnih programa zapošljavanja NSZ, može da bude prilika da se lakše dođe do posla.

- Džob info centar namenjen je učenicima, studentima i nezaposlenima, da razviju znanja i veštine, koje su im važne prilikom zapošljavanja - navodi Violeta Stevović, direktorka Edukativnog centra, koji je lokalni partner u realizaciji programa "Znanjem do posla“ i u čijim prostorijama se i nalazi Džob info centar.

Sedmogodišnji program, koji partnerski realizuju vlade Švajcerske i Srbije već je dao rezultate u Srbiji.

- Obučili smo 1.600 mladih, a više od 72 posto njih se odmah i zaposlilo, nakon obuka na radnom mestu - ističe Oliver Štrajt, direktor programa. - Čak 23.000 mladih dobilo je neke od usluga karijernog vođenja i savetovanja, a u ovom prostoru u Kruševcu, takva praksa biće nastavljena.

Najtraženija zanimanja u Kruševcu su ona iz elektro i mašinske struke, a traže se još i vozači kamiona, radnici u proizvodnji, farmaceuti. Sa početkom letnje sezone dodatno su potrebni i građevinski inženjeri i radnici u ugostiteljstvu.

Jedan od ključnih problema, ističu stručnjaci, predstavlja odnos potražnje i ponuđenih kadrova.

- Evidentan je jaz između potreba tržišta rada i mladih koji se školuju - navodi Marija Vesković, samostalna stručna saradnica RPKK. - Regionalna privredna komora pokušava da zajedno sa nadležnim insitucijama premosti taj jaz. Osim što sarađujemo sa programom „Znanjem do posla“, promovišući ga i animirajući privrednike da se u njega uključe, radimo i na realizaciji programa dualnog obrazovanja.

Za sada je u ovaj program, koji spaja teoriju i praksu, uključeno 25 kompanija iz Rasinskog okruga. Dualno obrazovanje prihvatilo je pet srednjih škola. Mladim ljudima je na rapsolaganju više od 100 licenciranih instruktora.

Na najpopularnijim sajtovima sa oglasima za posao, Kruševljanima  se nudi i rad od kuće. Oglasi se prvenstveno odnose na angažman u kol-centrima, a traženi su i prevodioci, profesori stranih jezika, softverski inženjeri i drugi IT stručnjaci.

Rad „van kuće“, bar po aktuelnoj ponudi iz onlajn - oglasa, uglavnom podrazumeva zaposlenje u trgovinskim radnjama, kladionicama, kurirskim službama. Redovno se traže i pekari, mesari, konobari, agenti prodaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)